O reviji Nova Obzorja

Poglavje za otroke

Pod veliko članki lahko tudi vi kaj napišete. Samo vpišite ime in komentar ali vprašanje. Tam je tudi okvirček za email, ampak tega ni treba izpolniti. Nisem ga znal izklopiti.

Verjetno bo malo trajalo preden se vaš komentar ali vprašanje pojavi na strani. To je zato, ker moram najprej pregledati vse komentarje, da se prepričam, da niso kakšni zlikovci poskušali kaj napisati, in nimam vedno takoj časa.

Poglavje za odrasle

Kaj je revija Nova obzorja

Revija Obzorja je namenjena vsem mladim radovednežem, ki so že preveliki za otročje vsebine, dovolj odrasli za velike revije pa tudi še niso.

Kaj ta revija ni

Revija ni plod pedagoške stroke, le entuziazma. Ker pisec nisem pedagog, bom zgrešil pri predstavitvi snovi. Ker pisec nisem slovenist, bom zgrešil pri slovnici. Ker nisem prevajalec, bom kdaj kaj narobe prevedel, in ker nisem pisatelj, bodo mnogi stavki morda malo nerodni. Kot pravi rek: bolje, da je končano, kot pa popolno.

Ni politična revija. Če se članki dotaknejo politično občutljive teme, bodo še bolj pazljivo napisani tako, da bodo govorili izključno o znanosti in ne o njeni družbeni interpretaciji.

Vodila pri pisanju

Teksti niso pokroviteljski do otrok. Vsebina je predstavljena do neke mere kompleksnosti, le jezik je malo prilagojen.

Na portalu ni oglasov Google AdWords in podobnih, kjer ni mogoče točno nadzorovati, kaj se pojavi na ekranu.

Besedila so v čimvečji meri v slovenščini. Tudi strokovne besede, kadar se najde ustrezna slovenska.

Besedila ne bodo le o znanstvenih dejstvih, ampak tudi o tem, kako deluje znanstveni aparat. Kjer bo mogoče, bo opisano tudi kako so znanstveniki nekaj izvedeli, ne samo kaj znanstveniki pravijo. Namen je tudi spodbujati kritično mišljenje, ne le predstavljati znanosti, kot da je čarovnija.

Varnost otrok na internetu

Ni se treba ne registrirati, ne vpisovati emailov. Pri Novih obzorjih menimo, da naj otroci ne bi rabili raznih računov in emailov samo zato, ker bi radi brali revijo. Nabiranje osebnih podatkov ni potrebno, hkrati pa to zmanjša možnost nevarnosti za otroke na spletu. Piškotki so tu, ker jih platforma WordPress zahteva.

Komentiranje je mogoče na nekaterih člankih. Nastavljeno imamo tako, da morajo biti vsi komentarji najprej pregledani. Nič ne bo objavljeno avtomatsko. Komentarji, ki vsebujejo preveč občutljivih podatkov, ne bodo objavljeni. S tem smo še dodatno zmanjšali možnost škode otrokom.

Zaradi kontrole, smo povezave stran s portala omejili na minimum. Izjema so nekatere verodostojne strani kot so Nasa, Esa, razni inštituti ipd. Včasih je to potrebno zaradi avtorskih pravic in podobnih ovir, večinoma pa se temu trudimo izogniti.

Če vas še vedno skrbi, še vedno obstaja možnost, da otrokom ponudite natisnjene članke.

Kdo smo

Sem Matej Završnik, inženir informatike in ljubitelj znanosti in tehnologije.

Kontakt

Facebook stran: https://www.facebook.com/RevijaNovaObzorja

Email: revijanovaobzorja@gmail.com

Twitter: https://twitter.com/novaobzorja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s