Zakaj so imeli tiranozavri dolge noge

Paleontologi so vedno mislili, da so imeli nekateri dinozavri dolge noge zato, da so lahko hitreje tekli. Paleontologi so znanstveniki za dinozavre in ostale izumrle živali. Neka skupina paleontologov iz Združenih držav Amerike pa se je odločila izračunati ali je to res.

Pobližje so si ogledali lastnosti različnih vrst dinozavrov, kot so na primer: dolžine kosti, višina živali, njena teža, kako velik trebuh imajo, in podobno. Nato so sestavili matematično enačbo, ki je opisovala, kako so se dinozavri gibali. Ta enačba je dala zanimive rezultate.

Res je, da so dinozavri z dolgimi nogami hitreje tekli, ampak to je veljalo samo za dinozavre, ki so bili lažji od ene tone. Tiranozaver Rex je tehtal osem ton in zato ni mogel hitro teči. Zakaj so pa potem tiranozavri sploh imeli dolge noge?

Enačba pravi, da so z dolgimi nogami lahko dlje hodili, kot če bi imeli kratke. Dolge noge so bile za dinozavre koristne za dve stvari. Manjši dinozavri so bili zaradi njih hitrejši, večji pa so porabili manj energije za hojo in so zato lahko ves dan iskali plen, če so hoteli.

Sorodni članki

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s