Izumrtje živali v triasu je povzročil toplogredni plin

Pred dvesto milijoni let je bilo obdobje imenovano trias. Takrat so živeli dinozavri, ampak jih še ni bilo zelo veliko. Trias je znan po tem, da je takrat izumrlo skoraj polovica vseh vrst živali. Znanstveniki še ne vejo dokončno, zakaj.

Najbolj verjetna razlaga je, da so vulkani izbruhali preveč ogljikovega dioksida. To je plin, ki kot odeja zadržuje sončno toploto na Zemlji, da se ne more ohladiti v vesolje. Če ga je v zraku preveč, lahko povzroči podnebne spremembe. Znanstveniki so že zdavnaj ugotovili, da so v triasu vsi vulkani bruhali petsto let. Ne vedo pa še, koliko ogljikovega dioksida so izbruhali.

Bazalt nastane iz ohlajene lave. Foto: James St. John, Flickr

Zdaj so raziskovalci našli veliko mehurčkov ogljikovega dioksida v bazaltu, ki je nastali v triasu. Bazalt rečemo kamnom, ki so nastali iz ohlajene lave. Iz mehurčkov zraka v bazaltu so izračunali, da je v triasu v zrak ušlo toliko ogljikovega dioksida, kolikor ga bomo ljudje proizvedli v stotih letih. Taka količina je dovolj za povzročitev katastrofalnih podnebnih sprememb, zato mislijo, da so končno našli vzrok za množično izumrtje živalskih vrst.

V razmislek:

  • Po triasu je prišlo obdobje jure, ki je znano po dinozavrih. Kakšna bi lahko bila povezava med izumrtjem živali konec triasa in tem, da so v juri zavladali dinozavri?
  • Tudi danes z izpusti toplogrednih plinov povzročamo podnebne spremembe. Ali se spomniš kakih živih bitij, ki zaradi tega izumirajo? O dveh primerih smo v tej reviji že pisali.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s