Planet, kjer dežuje staljeno železo

Skupina astronomov je odkrila razbeljeno vroč zunajsončni planet, kjer temperature dosežejo kar 2400 stopinj celzija. Zunajsončni planet je planet, ki ne kroži okrog našega Sonca, ampak okrog neke druge zvezde.

Ta planet je zelo velik in se znanstveno imenuje WASP-76b. Zelo daleč je od nas in ga verjetno še dolgo ne bomo mogli obiskati. Nič hudega, ker je zelo negostoljuben planet. Ena stran planeta je ves čas obrnjena proti njegovemu soncu, na drugi strani pa je ves čas noč. To pomeni, da na dnevni strani njegovo sonce ves čas segreva tla in zato je na tisti strani tako vroč.

Na Zemlji podnevi Sonce segreva reke in morja, ki potem hlapijo v zrak. Vodna para se kasneje v zraku nabere v kapljice in pade na tla. Temu rečemo dež. Na zunajsončnem planetu WASP-76b se tla na dnevni strani segrejejo tako močno, da se še železo spremeni v železno paro. Ta potem na nočni strani planeta pade nazaj na tla kot železen dež.

Dogajanje na tem nenavadnem planetu so opazovali skozi Zelo velik teleskop, ki je del Evropskega južnega observatorija v Čilu. Z njim upravlja Evropska vesoljska agencija.

Na sliki so štirje teleskopi, ki skupaj sestavljajo Zelo velik teleskop Evropskega južnega observatorija v Čilu. Slike vseh štirih teleskopov na poseben matematičen način seštejejo v eno tako, da se nebesni pojavi vidijo še od bližje, kot bi se sicer. Foto: G.Hüdepohl/ESO

Naslovna ilustracija: na desni strani je dnevni del planeta WASP-76b, na levi pa nočni del, kjer pada železni dež. Ilustracija: ESO/M. Kornmesser

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s