Fotografija Sonca od blizu

Na gori Haleakala na Havajih stoji Sončni teleskop Inouye. To je čisto nov teleskop za preučevanje Sonca. Tako je nov, da bodo gradnjo zaključili šele poleti. Pred nekaj dnevi so posneli prvo poskusno fotografijo Sonca od blizu, da vidijo, kako deluje. Čudovito je izpadla.

Na sliki se jasno vidijo vreli mehurji plazme na površini. Plazma pomeni ogenj. Mehurji se vidijo zato, ker se razbeljena plazma dviguje na sredini. Na površju se potem ohladi, ker odda vročino v vesolje. Ohlajena in potemnjena se potopi nazaj v globino vrelega Sonca. V globini se zopet segreje in cikel se ponovi. Če pazljivo opazujete kako vre juha ali kako drugo tekoče kosilo, izgleda podobno, ker se dogaja enak proces.

Znanstveniki bi radi bolje razumeli, kako deluje Sonce, ker je zelo zanimivo, pa tudi uporabno. Na primer, ne znamo še napovedati vesoljskega vremena. Tudi vesolje ima vreme. Včasih Sonce izbruha del ognjene plazme v našo smer in ta nam lahko pokvari satelite ali pa poškoduje astronavte. Temu pojavu rečemo sončev veter in dobro bi bilo, če bi ga znali napovedati.

Naslovna fotografija: površina Sonca, slikana skozi Sončni teleskop Inouye. Foto: National Science Foundation