Evropska vesoljska agencija dobila veliko denarja

Prejšnji teden so se v Španiji sestale države, ki so članice Evropske vesoljske agencije ESA. Dogovorile so se, da bodo za raziskovanje vesolja namenile še več denarja kot dosedaj. Esa bo dobila kar za pol večjo vsoto!

Vodja Ese Jan Wörner je rekel: “še jaz sem presenečen. Dobili smo še več denarja kot smo prosili.” Vesel je, da so države sposobne stopiti skupaj in se dogovoriti za več znanja o vesolju in Zemlji.

Esa bo zdaj lahko hitreje izdelala napravo imenovano Lisa, ki bo lahko opazovala, kaj se zgodi, ko se zaletita dve črni luknji. Poseben teleskop, ki vidi rentgenske žarke bo tudi prej končan. Omogočili so robotske odprave na luno in izdelavo satelita Saga, ki bo poskusil počistiti nekaj vesoljskih smeti, da vidimo, če se da. Vse to, in še kup manjših, ampak ravno tako zanimivih poskusov, bodo zdaj lahko dokončali.

Še posebej veliko denarja pa sta dobila dva izjemna projekta. En od njih je odprava Hera, ki bo preučevala obrambo pred asteroidi, ki bi lahko bili nevarni za Zemljo, če bi trčili vanjo. Najprej bo Ameriška vesoljska agencija Nasa v asteroid Didymos izstrelila 500 kilogramov težko puščico, satelit Hera pa bo opazoval, kako se bo asteroid premaknil. Didymos ne bi nikoli padel na Zemljo. Poskus bo znanstvenikom samo pokazal ali bi ga inženirji zmogli odriniti stran od Zemlje z ogromno puščico, če bi bilo treba.

Hera se približuje asteroidu in opazuje kraj trka puščice. Animacija: ESA – Science Office

Drugi veliki dobitnik je Esin program Copernicus (beri: kopernikus). Ta vključuje izdelavo šestih satelitov za spremljanje ogljikovega dioksida je v ozračju. To je toplogredni plin, ki ga je v ozračju čedalje več, ker kurimo fosilna goriva. Fosilna goriva so na primer bencin, premog in zemeljski plin. S tem povzročamo globalno segrevanje in zato je pomembno je, da znanstveniki vedo čimveč o rasti ogljikovega dioksida v ozračju.

Satelit Sentinel-2 je del sestava Copernicus. Njegova naloga je meriti lastnosti zemljine površine. Foto: ESA/ATG medialab

Znanstveniki pri Esi so zelo hvaležni državam, ki so jim dale denar za znanstvene raziskave in poskuse. Slovenija ni članica Evropske vesoljske agencije in ne bo dala zelo veliko denarja. Imamo pa dogovor o sodelovanju. To pomeni, da lahko pokličejo naše znanstvenike in inženirje, če bodo kdaj rabili pomoč.

V razmislek

  • Zakaj so izumrli dinozavri?
  • Kakšne škodljive posledice ima lahko globalno segrevanje?
  • Zakaj države dajejo denar za znanost?
  • Izmisli si nekaj načinov kako preprečiti trk asteroida z Zemljo

Sorodni članki

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s