Ločevanje odpadkov z nevidno črtno kodo

Če hočemo ohraniti naravo, moramo reciklirati čimveč odpadkov. Naprava, ki reciklira, pa ni ena sama za vse odpadke, ampak so za različne snovi različne naprave. Odpadke je treba zato najprej ločiti med sabo, tako da so skupaj samo tisti, ki so narejeni iz enake snovi.

Ločevalnici odpadkov na smetišču malo pomagamo že sami, ko embalažo zbiramo v ločen koš. To pomaga, ni pa povsem dovolj. V ločevalnici morajo embalažo ločiti še na vsako sorto plastike posebej. Plastik je več različnih vrst in vsaka se reciklira v posebnem stroju. Nekaterih vrst plastike pa sploh še ne znamo reciklirati in jo moramo vreči na odpad. Če ločevalnica pomotoma malo pomeša plastike med sabo, potem stroj ne reciklira dobro in morajo vreči vse skupaj na odpad.

Ampak kako pa sploh lahko ločevalnici pomagamo še bolj? A moramo imeti dvajset različnih košev doma in vsi postati strokovnjaki za plastiko?

Inženirji iz podjetja Digimark so se lotili tega problema in izumili rešitev. Izumili so nevidno črtno kodo, s katero lahko že proizvajalec embalaže označi iz česa je narejena. Te kode mi ne bomo opazili, opazil pa jo bo ločevalni stroj v ločevalnici. Ko bodo kosi embalaže frčali mimo njega, bo s skenerjem zaznal nevidno črtno kodo in tisti kos odpadka ločil na pravi kup.

V razmislek

  • Zakaj ni v redu odpadke samo zmetati na odpad in pozabiti na njih?
  • Zakaj so plastični odpadki škodljivi za naravo?
  • Kaj je še bolj koristno kot ločevanje in recikliranje?

Sorodni članki

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s