Eksoskelet, ki bere misli

Skupina francoskih znanstvenikov in inženirjev je sestavila eksoskelet, ki ga lahko človek upravlja z mislimi. Eksoskelet je obleka, ki daje telesu oporo od zunaj, tako kot jo kosti dajejo od znotraj.

Tridesetletni Thibault (beri: tibo) se je pred leti ponesrečil in si poškodoval hrbtenico. Zdaj ne more več premikati nog in rok, zato se je javil za ta poskus. V možgane so mu vsadili čip s 64 elektrodami, ki lahko zaznajo kaj trenutno počnejo možgani. Ko mislimo, po možganih namreč teče elektrika, podobno kot pri računalniku. Pravilno izdelana naprava lahko to aktivnost izmeri. Bolj blizu možganov kot je, bolj natančno lahko vidi.

Čip v Thibaultovi glavi poroča računalniku zunaj kaj možgani delajo. Računalniški program nato poskuša ugotoviti, ali Thibault misli stopiti korak naprej, dvigniti roko, ali kaj drugega. Ko je računalniški program prepričan, da je pravilno izračunal fantovo namero, ukaže eksoskeletu naj izvrši ta gib. Thibault lahko na ta način zopet hodi in premika roke.

Eksoskelet omogoča Thibaultu, da zopet hodi. Foto: Clinatec Endowment Fund/AFP

Eksoskelet je šele poskus. Še vedno mora biti pritrjen na strop, da se ne prevrne, ampak inženirji ga zavzeto izpopolnjujejo.

V razmislek

  • Kje vse bi ta izum še lahko prišel prav?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s