Novi vesoljski napravi končani

V zadnjem tednu so zaključili s sestavljanjem dveh pomebnih naprav: vesoljskega teleskopa James Webb (beri: džejms veb) in robotskega potepuha Rosalind Franklin, ki bo glavni igralec evropske odprave na Mars imenovane ExoMars.

Ljudje imamo že dolgo časa v Zemljini orbiti vesoljsko teleskop Hubble (beri: habl), ampak James Webb bo večji in bolj sodoben. Videl bo lahko veliko dlje, prav do roba vesolja.

Glavno ogledalo vesoljskega teleskopa James Webb. Foto: Nasa

Zgrajen bi moral biti že pred 10 leti, ampak so imeli inženirji pri gradnji veliko težav. Zaradi teh težav je James Webb tudi zelo drag projekt. Kar 10 milijard dolarjev je stal. To je toliko denarja kot ga v treh mesecih zaslužijo vsi Slovenci in Slovenke skupaj. No, zdaj je končno sestavljen in čaka na preizkus ali vse pravilno deluje. Če bo vse po sreči, ga bodo izstrelili čez dve leti.

Druga naprava, ki so jo uspešno do konca sestavili je pa robotski potepuh Rosalind Franklin. Poimenovan je po angleški znanstvenici, ki je odkrila gene. Rosalind bo potovala na Mars že čez slabo leto. Iskala bo znake življenja na Marsu.

Sestavljanje potepuha Rosalind Franklin. Foto: Airbus–M.Alexander

Rosalind Franklin je tudi zelo dolg projekt. Inženirji so ga sestavljali kar 15 let. Zdaj ga bodo začeli preizkušati. Že takoj so se pojavile težave. Med preizkusom se je dvakrat strgalo padalo. Če bi se to zgodilo v resnici, bi Rosalind treščila v Mars in se razsula. To bi bila zelo slaba novica, zato morajo zdaj najprej popraviti padalo tako, da se ne bo več trgalo.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s