Izumili način za branje zmečkanih papirusov

Nemški znanstveniki so s pomočjo sodobne tehnologije uspeli prebrati, kaj piše na starodavnih egipčanskih papirusih. Papirusi so bili egipčanski listi za pisanje in risanje. Naloga je bila težka zato, ker je črnilo na papirusih že zdavnaj zbledelo in so dosedaj mislili, da so prazni, poleg tega pa so bili še zmečkani.

Papirusi, ki so jih preučevali, je odkril nemški arheolog Otto Rubensohn. Izkopal jih je pred stotimi leti na otoku Elefantina v Egiptu, blizu mesta Asuan. Tako so bili stari, da jih niso mogli odmečkati in pogledati kaj piše. Če bi to poskusili, bi se papirusi zdrobili na koščke.

Zložen papirus je na levi, na desni je pa slika kako izgleda isti papirus po tem, ko so ga odmečkali v računalniku. Na njem se zdaj vidi prva beseda. Foto: Heinz-Eberhard Mahnke

Znanstveniki so zdaj uporabili rentgensko absorpcijsko tomografijo. To pomeni, da so papirus osvetlili z zelo močnimi svetlobnimi žarki, ki jih imenujemo rentgenski. Rentgenski žarki lahko prodrejo skozi stvari. Slikali so jih in sliko presneli v računalnik. Z računalniškim programom, ki so ga napisali posebej za to, so v računalniku odmečkali sliko papirusa in obnovili zbledelo črnilo. Zdaj so končno lahko prebrali prvo besedo. Pisalo je “Gospod”.

Škatla iz pariškega muzeja Louvre, v kateri so zmečkani papirusi čakali sto let, da nekdo izumi postopek, s katerim jih bomo lahko prebrali. Foto: Heinz-Eberhard Mahnke

Zdaj, ko so izumili ta postopek, bodo lahko prebrali cel kup pomečkanih pisem iz starega Egipta, ki se jih dosedaj niso mogli lotiti. V raznih muzejih po svetu jih imajo cele škatle. Kdo ve kaj vse se bomo lahko naučili iz njih!

V razmislek:

  • Predstavljaj si, da zna nekdo samo delati po tvojih navodilih in nič drugega ne zna. Kako bi mu povedala, kako se zravna zmečkano pismo?

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s