Koliko Zemelj je v vesolju?

Astronome iz univerze Penn State je zanimalo, kako pogosti so v vesolju planeti, ki so taki kot Zemlja. Pri odgovoru so si pomagali z meritvami sonde Kepler, ki je našla na tisoče izvensončnih planetov. Izvensončni planeti so tisti, ki ne krožijo okrog našega sonca, ampak okrog drugih zvezd v vesolju.

Da bi ugotovili, kako pogoste so Zemlje, ni bilo dovolj le pogledati v katalog planetov, ki ga je sestavil Kepler. Manjše planete, kakršna je Zemlja, je veliko težje najti kot velike. To pomeni, da ko jih nekaj odkrijejo, se verjetno drugi še skrivajo. Koliko se jih pa skriva in kako lahko kaj takega sploh zračunamo?

Risba vesoljskega teleskopa Kepler

Odločili so se, da bodo naredili poskus z računalniško simulacijo. To pomeni, da so v računalnik dali program z vsemi resničnimi pravili delovanja vesolja. Dodali so še navidezne zvezdne meglice, iz katarih v pravem vesolju nastanejo zvezde in planeti. Nato so ukazali računalniku, naj po pravilih odigra, kaj se zgodi. Ko so to storili in malo počakali, je v računalniku sčasoma nastalo navidezno vesolje s podobni planeti, kot so v Keplerjevem katalogu. To je pomenilo, da je bila simulacija uspešna. Po tem so morali preprosto samo še prešteti planete velike kot Zemlja in odgovoriti na zastavljeno vprašanje.

Odgovor je: vsaka četrta zvezda ima planet, ki je velik kot Zemlja in ki okrog svoje zvezde kroži na podobni razdalji. V vesolju je milijarda milijard zvezd in to pomeni, da je tam zgoraj res nepredstavljivo veliko Zemelj.

V razmislek:

  • Zakaj nas tako zanimajo prav planeti, ki so podobni Zemlji?
  • Poznaš kak zelo nenavaden izvensončni planet?

Podobni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s