Inženirji ugotovili zakaj InSightov krt ne napreduje

InSight (beri: insajt) je pristajalnik na Marsu, s katerim poskušajo znanstveniki na Zemlji ugotoviti, kako je Mars nastal in kako se razvija. Na marsovski planoti imenovani Elysium Planitia je že nekaj mesecev. En od njegovih mnogih inštrumentov je poseben žebelj, ki se bi moral sam zabiti 5 metrov globoko in meriti temperaturo Marsa. Ljubkovalno mu rečejo krt. Zabil se je samo 30 centimetrov, naprej pa ne gre. Bolj slab krt.

Ilustracija InSighta na Marsu, na kateri vidimo na levi stranu seizmološki instrument pokrit s ščitom in na desni termometer. Foto: NASA/JPL-Caltech

Inženirji so zdaj skoraj prepričani, da vejo, kaj se je zgodilo. Pesek na marsovskih tleh je bolj rahel, kot so računali, in se krt nima od česa odriniti. To je zato, ker je Mars desetkrat lažji od Zemlje in je zato gravitacija na Marsu trikrat manjša. To pomeni, da stvari na Marsu tehtajo trikrat manj kot na Zemlji, vključno s peskom, ki je zato bolj rahel.

Z robotsko roko na krovu InSighta bodo poskusili malo dvigniti krtovo ohišje, da si bodo lahko bolje ogledali kaj se dogaja. Pri tem bodo morali paziti, da ga ne spulijo ven, ker ga ne bodo mogli preprosto dati nazaj v luknjo. Tudi drugam ga ne bodo mogli prestaviti. Čisto počasi ga bodo malo dvignili.

Robotska roka na krovu InSighta se je že premaknila nad krtovo podporno ohišje in odprla svoje robotske prste. Inženirji in inženirke bodo z njo malo dvignili ohišje in pogledali kaj je spodaj. Ta animacija je sestavljena iz pravih fotografij z Marsa, ki jih je posnela kamera na InSightu. Foto: NASA/JPL-Caltech

Inženirji so se tudi domislili rešitve za krtov problem z oprijemom. Z robotsko roko bodo močno pritisnili na pesek mad krtom, da ga malo potlačijo. S tem bodo krtu dali ravno dovolj oprijema, da se bo lahko prikopal malo bolj globoko. Bolj globok pesek je pa že sam po sebi bolj zbit, kot vsi vemo iz peskovnikov na igriščih. Po izračunih se vse izzide, če bo pa res delovalo, bomo pa še videli. Krta bodo začeli popravljati konec junija in bo dolgotrajen postopek, tako da moramo biti potrpežljivi.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s