Natečaj PoimenujmoPlanet

Mednarodna astronomska zveza je razpisala natečaj za imena zunajsončnih planetov in njihovih zvezd. Natečaj ima geslo 100 let pod skupnim nebom. To geslo sporoča, da si vsi ljudje po svetu delimo eno skupno nebo, ne glede na to, kako se včasih prepiramo. Sto let pa zato, ker je letos Mednarodna astronomska zveza že sto let stara.

Znak Mednarodne astronomske zveze in natečaja PoimenujmoPlanet.

V zadnjem času so astronomi odkrili že na tisoče planetov, ki ne krožijo okrog našega Sonca, ampak okrog drugih zvezd. Astronomi ne znajo dobro poimenovati nebesnih teles, zato so nas prosili za pomoč.

Vsaki državi na svetu je bila dodeljena ena zvezda in njen planet. Prebivalci tiste države morajo poimenovati obe telesi. Slovenija je v poimenovanje dobila zvezdo WASP-38, imenovano tudi HD 146389, in njen planet WASP-38b. Kakšna so to čudna imena? A vidite zakaj rabijo našo pomoč pri poimenovanju?

Ilustracija planeta WASP-38b, ki kroži okrog zvezde WASP-38. Ilustracija: NASA

Zvezda WASP-38 je od nas oddaljena 446 svetlobnih let. To pomeni, da svetlobni žarek od nje do nas potuje 446 let. Pol večja je od našega Sonca ampak je podobno stara. Dovolj je svetla, da jo na nočnem nebu lahko vidimo že z zelo močnim daljnogledom, ampak njenega planeta pa na žalost ne.

Njen planet WASP-38b je ogromen plinast planet, približno podoben našemu Jupitru. Okrog svoje zvezde zaokroži v pičlih sedmih Zemeljskih dneh. To pomeni, da je leto na tem planetu dolgo samo en teden. A si predstavljate, da bi dobili novoletna darila vsako nedeljo? Tako kratko leto ima zato, ker je zelo blizu zvezdi. Ker je tako blizu, je na njem tudi zelo vroče. Če bi bili tam, bi nas zvezda takoj scvrla, tako da na planetu verjetno ni življenja.

Zvezda WASP-38 ni zelo svetla, zato je ne moremo videti z golim očesom. K sreči je vidna že skozi močnejši daljnogled. Nahaja se med ozvezdji Herkulom, Kačo in Kačenoscem. Njenega planeta se pa nažalost ne da videti. Slika: Stellarium

Za zvezdo in njen planet iščejo ime, ki bo:

  • beseda, ki je med 4 in 16 črk dolga.
  • brez številk in črtic in ostalih znakov, ki niso črke-ne vsebuje č, š, ali ž. in sorodnih šumnikov-obe imeni naj bosta na neko skupno temo. To je zato, da če odkrijejo še en planet okrog WASP-38, da lahko še njega poimenujejo po istem kopitu.
  • ne bo versko ali politično ime, niti ime podjetja. Okrog takih imen se ljudje hitro skregajo.
  • ne bo ime žive osebe. Ime kake znamenite osebe je lahko, ampak samo, če je ta oseba umrla pred več kot 100 leti.

Natečaj se je že začel, ampak imate še čas za razmislek, ker bo trajal do konca oktobra letos. Komisija bo potem novembra preučila vse vaše predloge in izbrala zmagovalni imeni, ki bosta nato postala uradni imeni zvezde in planeta. Najbolje, da vam kdo od odraslih pomaga s pošiljanjem vašega predloga komisiji. To lahko storite na tej povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScezIp_PEU1vgL4tMABbwHjlfp2oguCsl2x4-cBSQkNBKOw6g/viewform

Naslovna ilustracija: Harvard-Smithsonian, Center for Astrophysics/D. A. Aguilar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s