Klobase iz čričkov

Bi jedli klobase in pleskavice narejene iz čričkov? Znanstvenica Natalie Rubio ima v načrtu ravno to. Iz čričkov, kobilic, vinskih mušic in podobnega mrčesa bi rada naredila meso, ki bo ljudem všeč.

Pri nas ni veliko ljudi, ki bi se jim zdele hrustljavo zapečene kobilice slastne. Škoda, ker je mrčes sicer zelo zdrav za nas. Mušice in črički vsebujejo toliko hranilnih snovi, kot da bi zraven jedel še zelenjavo. Svinjina in govedina imata veliko manj hranilnih snovi.

Marsikje po svetu je jesti črve in čričke nekaj vsakdanjega. Tole jed je nek popotnik naročil v Kambodži, kjer pogosto jejo pečen mrčes. Na krožniku so pečeni bambusovi črvi in črički. Foto: Shankar S., Flickr

Poleg tega pa bi bilo jesti kobilice zelo dobro za planet. Krave in pujsi onesnažujejo zrak s svojimi prdci. Brez heca! Metan je eden od plinov v naših prdcih in zelo škodljivo vpliva na klimatske spremembe. Ker je zelo močan toplogredni plin pospešuje globalno segrevanje ozračja. Če bi jedli manj krav in pujsov bi nam bila Zemlja hvaležna.

Natalie ima načrt in sedaj dela poskuse, da vidi, ali je izvedljiv. Iz vinske mušice bo vzela žive celice mesa. Celice so najmanjši živi del vseh živih bitij, vsi smo sestavljeni iz celic. Tako kot bitja, tudi njihove celice dihajo in jejo. Celice vinske mušice bo potopila v posebeno hranljivo juho za celice, da bodo še vedno mislile, da so v mušici, in se bodo še naprej razmnoževale in rastle. Sčasoma bo tako iz juhe zrastlo meso mušic, ampak brez nog, kril in ostalih hrustljavih delov, nad katerimi mnogi vihajo nosove. Iz takega mesa bo lahko Natalie naredila zelo zdrave in Zemlji prijazne klobase.

Morda kobilice kmalu ne bodo več le nadloga za kmete, ampak jih bodo nalašč gojili.

Kakšen okus bodo imele klobase iz mrčesa pa še ne vemo. Verjetno bodo imele okus po rakih in škampih, ker so to vodni sorodniki mrčesa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s