Planeti lahko preživijo smrt zvezde

Vse zvezde na koncu umrejo in pri tem uničijo planete okrog njih. Nova znastvena raziskava pa je zdaj pokazala, da nekateri planeti lahko preživijo, ampak samo če so ravno prav veliki in dovolj daleč.

Ko zvezda porabi vse svoje gorivo, se začne ugašati in spreminjati. Če je dovolj velika, se spremeni v nevronsko zvezdo ali celo črno luknjo, ampak večina zvezd ni tako velikih. Običajne zvezde se na koncu svojega življenja samo skrčijo in ugasnejo. Take ostanke zvezd imenujemo bele pritlikavke.

Fotografija Sirija skozi vesoljski teleskop Hubble. V sredini je Sirij A, malo spodaj in levo se vidi pa njegova majhna in temna sopotnica Sirij B, ki je bela pritlikavka. Foto: NASA/ESA/H. Bond, M. Barstow

Naše sonce je še mlado. Šele 5 milijard je staro in pred seboj ima enkrat toliko let življenja. Ko nekoč ugasne, bo pa bela pritlikavka.

Kaj se zgodi, ko ugasne zvezda, kot je naše Sonce? Najprej od sebe odpihne velik del svoje mase v obliki nevarnih plinov, ki lahko na mestu raztrgajo planete, ki so ji preblizu.

Nato se nenadoma sesuje sama vase, kot če bi se na primer lubenica skrčila v rozino. Ta silen pojav pošlje v vesolje močne gravitacijske valove. Ti lahko raztrgajo še preostale planete ali pa jih zalučajo stran od zvezde v hladno prostrano vesolje. Ti valovi so najbolj nevarni za planete, ki so veliki ali pa blizu zvezde.

Na tej fotografiji je zvezdna meglica, imenovana Duhec. Nastala je tako, da je glavna zvezda ugasnila in iz sebe izbruhala ogromne količine zvezdne snovi. Na sredini lahko vidite nastajajočo belo pritlikavko. Foto: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Kosi raztrganih planetov se lahko zaletijo tudi v preostale planete in jih poškodujejo. In čisto na koncu začnejo ti kosi padati v belo pritlikavko. Ko jih bela pritlikavka požre, pri tem odda tako nevarno sevanje, da nobeno življenje na planetu ne more preživeti.

Ali bo Zemlja preživela smrt Sonca? Ta nova raziskava je pokazala, da je to možno. Zemlja ni plinast planet, tako kot recimo Jupiter, kar je dobro za preživetje smrti zvezde. Poleg tega je dokaj majhna. Ali je preblizu Sonca ali ne pa znanstveniki še ne vejo. Zemlja je sestavljena iz različnih plasti, zato je bilo težje izračunati ali jo bodo gravitacijski valovi uspeli raztrgati ali ne.

Ampak ne skrbite, to se bo zgodilo šele čez 5 milijard let. To je toliko, kot je minilo od nastanka Zemlje do danes. Do takrat bomo lahko že zdavnaj poselili druga osončja, na primer planet ob zvezdi Proksima Kentavra.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s