Do odprave na luno le še pet let

Ameriška vesoljska agencija Nasa je novo človeško odpravo na luno poimenovala Artemis. Najprej je bila odprava načrtovana za leto 2028, zdaj pa bodo poskusili pristati na luni že 2024. Samo še pet let je do takrat!

Vodja Nase Jim Bridenstine je razložil, da so si ime Artemis izbrali zato, ker je v grški mitologiji Artemis sestra dvojčica od Apola. Apolo je bilo ime človeške odprave na luno pred 50 leti.

Ta fotografija je nastala 13. decembra 1972 na odpravi Apolo 17. Na levi strani fotografije je astronavt Harrison Schmitt (beri: herison šmit), na desni pa lunarni avtomobil, ki so ga s sabo pripeljali z Zemlje. Z njim so se vozili po luni in uživali, medtem ko so delali poskuse. Foto: NASA/Eugene Cernan

Uresničitev tega drznega cilja pa ne bo poceni. Šef Nase pravi, da bodo potrebovali dodatno milijardo in pol dolarjev. Sliši se veliko, ampak Združene države Amerike so zelo bogata država, ki ima tisočkrat več denarja, kot ga rabi Nasa za odpravo na luno. Poleg tega bodo sodelovali z ostalimi državami. Poskusili bodo skupaj doseči cilj in si tudi razdeliti stroške.

In kar je še najbolj razburljivo, tokrat gredo ljudje na luno z načrtom, da bodo tam tudi ostali. Na luni bodo zgradili trajno postajo, kjer bo ves čas nekdo prebival. Na začetku bodo samo znanstveniki in astronavti, kot na Mednarodni vesoljski postaji, kasneje pa kdo ve. Mogoče bomo kmalu lahko šli na luno na počitnice!

V razmislek:

  • S čim bi se lahko zabavali na luni?
  • Zakaj nimamo že zdaj postaje na luni?
  • Kako bodo ljudje na luni prišli do hrane?

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s