Z balonom preizkusili prototip medzvezdne sonde

Profesor Philip Lubin (beri: Filip Labin) in njegova ekipa inženirjev poskuša uresničiti sanje o potovanju do drugih zvezd. Njihova ideja je v resnici preprosta. Izdelati hočejo zelo majhno in tanko plovilo, ki ga bodo potem z laserjem pospešili do vrtoglavih hitrosti. Laser bo na tleh, na Zemlji, in z njim bodo ciljali v svetlobna jadra nove medzvezdne sonde. Poimenovali so jo Zvezdni čip (angleško: StarChip; beri: starčip)

Svetloba lahko na telesa v vesolju deluje enako kot veter na Zemlji. Če se upre ob neko površino, jo potisne naprej. Seveda svetloba pritiska z zelo majhno močjo, sicer bi jo lahko začutili na telesu, ampak v vesolju ni zračnega upora in se zato pozna vsaka najmanjša sila. Večje kot je telo, težje ga je odpihniti. To velja tudi za vesoljska plovila. Ravno zato hočejo Zvezdni čip narediti čimmanjši. Nekatera vesoljska plovila so velika, Zvezdni čip pa je majhen kot dlan in tanek kot karton.

Izračunali so, da ga bodo lahko pospešili do ene petine svetlobne hitrosti, kar je neznansko veliko. S tako hitrostjo bi od Kopra do Maribora in potem še nazaj pripotoval v stotinki sekunde. To je prej, kot pa lahko pomežikneš. Do naše najbližje zvezde Proksime Kentavra bo Zvezdni čip potreboval le dvajset let, so še izračunali inženirji. Tam bo posnel fotografije in meritve in jih poslal na Zemljo, pristati pa ne bo mogel. Zavore za takšne hitrosti bi bile čisto nov inženirski izziv. Še nihče jih ni izumil.

V razmislek:

  • Imaš kako idejo, kako bi ti sestavila zavoro za Zvezdni čip?

Sorodni članki:

Naslovna ilustracija: UCSB Experimental Cosmology Group

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s