Na tibetanski planoti našli fosil denisovana

Tako kot imamo različne pasme psov, tako je bilo včasih tudi več vrst ljudi. Danes smo vsi ljudje samo še ene vrste, ki znanstveno imenuje homo sapiens. Pred davnimi časi pa so poleg nas živeli še denisovani, neandertalci, in drugi.

Za denisovane vemo samo zaradi fosilov na enem najdišču. Pred desetimi leti so v jami v Sibiriji, ki se imenuje Denisova jama, našli koščico iz prsta mladega dekleta. Ta koščica ni pripadala ne homo sapiensu, ne neandertalcu, niti kakemu drugemu homininu. To so ugotovili tako, da so iz koščice vzeli njene gene in se niso ujemali z geni ostalih homininov. Hominini je ime za vse sorte ljudi, ne samo za nas, homo sapiense.

Kasneje so v Denisovi jami našli še nekaj denisovanskih zob, to je pa tudi vse. Še vedno je bila ta sibirska jama edino najdišče denisovanskih fosilov.

Vhod v Denisovo jamo v gorovju Altaj v Sibiriji. V njej so našli ostanke denisovanov. Foto: Demin Aleksej Barnaul (Демин Алексей Барнаул)

Zdaj pa se je to spremenilo. Kitajska znanstvenica Dongju Zhang (beri: Dongdžu Zeng) je ugotovila, da je del čeljustne kosti, ki so jo našli v jami visoko na Tibetanski planoti, včasih pripadala denisovanu. Ta jama je 3300 metrov visoko, kar je skoraj 500 metrov višje od Triglava. Tako visoko lahko za stalno živijo samo Tibetanci, ki so posebej prilagojeni za življenje na visokih planotah. To jim omogoča poseben gen, ki ga imajo v sebi.

Znanstvenikom se je vedno zdelo nenavadno, da so povsem enak gen našli tudi v kosteh iz Denisove jame. Denisova jama je le 700 metrov visoko, zakaj bi denisovani rabili višinski gen?

Hkrati je zanimivo, da v Evropi in Aziji še niso našli nobenega domovanja praljudi, ki bi bilo tako visoko. Mislili so, da razen sodobnih Tibetancev nihče ne more živeti tam.

Del čeljusti denisovanskega hominina, ki so jo našli v jami Baishiya visoko na Tibetanski planoti. Foto: Dongju Zhang (张东菊), Lanzhou University

Nove najdbe fosilov s Tibetanske planote zdaj namigujejo, da so bili morda prav denisovani prvi, ki so se prilagodili življenju v višavju. Nekateri so se sicer preselili v Sibirijo, ampak tisti poseben gen jim je ostal in nam izdal njihovo zgodbo. Ko so kasneje imeli praljudje in denisovani skupaj otroke, so ti otroci podedovali posebno sposobnost preživetja na Tibetanskih višavah, kjer živijo še danes.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s