Vrnitev volkov na Nizozemsko

Veliko evropskih držav je v preteklosti volkove iztrebilo iz svojih gozdov. Postali so ogroženi in bi lahko izumrli, ampak zdaj so zaščiteni in jih je prepovedano loviti. Volkovi se zato počasi vračajo na svoja prejšnja ozemlja.

Volkovi iz nemških gozdov so večkrat obiskali nizozemski gozd, zdaj pa so se prvič po 150 letih tja tudi stalno naselili. Nizozemski ekologi so to ugotovili iz volčjih kakcev. Iz njih se da veliko razbrati. Iz teh so videli, da je ena volkulja v nizozemskem gozdu že pol leta, kar pomeni, da se je krdelo za stalno naselilo. Ekologi so znanstveniki, ki preučujejo, kako živa bitja uporabljajo svoje okolje.

Podobno se je zgodilo v Franciji pred dvajsetimi leti. Volkovi so prišli iz sosednje Italije in se za stalno naselili v francoski gozd. Nekateri Francozi zdaj niso več veseli. Francoski kmeti pravijo, da jim večkrat kak volk požre ovco in so potem žalostni.

Nekateri pravijo, da so čisto veseli, če so volkovi v Franciji, ampak hočejo, da bi bilo spet dovoljeno ustreliti tiste, ki bi se spravili na njihovo drobnico. Drugi kmetje pa so se že zdaj odločili kupiti na kilometre električnega pastirja. Električni pastir je električna ograja, ki živali strese, če se je dotaknejo.

Evropski kmeti se bodo zopet morali naučiti živeti skupaj z volkovi, pa naj bo na tak ali drugačen način.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s