Ozračje zunajsončnega planeta HR 8799 e

Astronomom je prvič uspelo s teleskopom na Zemlji izmeriti ozračje kakega zunajsončnega planeta. Zunajsončni planeti so tisti, ki krožijo okrog drugih zvezd. To jim je uspelo z Zelo velikim teleskopom, ki ga ima Evropski južni observatorij. Teleskop so priklopili na posebno napravo, ki jim je omogočila vpogled v ozračje.

To ne pomeni, da imamo njegovo fotografijo. Tega podviga bo sposoben šele teleskop imenovan Izjemno velik teleskop, ki še ne obstaja. Gradi ga Evropski južni observatorij. O njem smo že pisali v preteklosti, poglej sorodne članke spodaj.

In kako čuden planet je HR 8799 e! V ozračju so oblaki iz železne pare in po vsem planetu divja strašansko neurje. To je zelo vroč svet, kar 1000 stopinj celzija ima. To je tako vroče kot lava. Desetkrat večji je od našega Jupitra in je prav tako plinasti planet. To pomeni, da sploh nima tal, ampak je ves planet ena ogromna kepa plina. Hkrati je tudi zelo mlad. Le 30 milijonov let je star. Sliši se veliko, ampak v planetarnem času je šele dojenček. Zemlja je na primer stopetdesetkrat starejša.

Sončni sistem HR 8799. Planet HR 8799 e se na sliki nahaja na desni strani zvezde na sredini. Foto: NRC-HIA, Christian Marois, Keck Observatory

Ozračje vsebuje tudi večji delež ogljikovega monoksida kot metana. To sta plina. Znanstvenike je to presenetilo, ker izračun kaže, da temu ne bi smelo biti tako. Eni menijo, da vihar na nek način preprečuje kemijsko reakcijo med njima, drugi pa, da preprosto ne vemo dovolj o tem, kako nastajajo veliki planeti. Opazovanje planeta HR 8799 e je vsekakor odlična priložnost za učenje.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s