Prva slika črne luknje

Črne luknje so čudni nebesni stvori. So strašansko težka in hkrati mikroskopsko majhna vesoljska telesa. Tako so težka, da karkoli vanjo pade, nikoli več ne more priti ven. Cele zvezde lahko požrejo, če se jim te preveč približajo. Ker vase posrkajo še vso svetlobo okrog sebe, so videti čisto črne in jih ne moremo videti. Doslej smo vedeli, da obstajajo, samo zato, ker smo lahko opazovali, kako nenavadno plešejo zvezde okrog njih. Odslej pa ne bo več tako.

To je slika galaksije Messier 87. V njenem središču se nahaja supermasivna črna luknja, ki celo besno bruha ogenj daleč v vesolje. Foto: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Danes so znanstveniki prvič v človeški zgodovini slikali neko črno luknjo. Dvesto raziskovalcev je sodelovalo pri tej nalogi. Posebej za ta namen so med seboj povezali nekaj velikih radijskih teleskopov širom Zemlje. Hkrati so jih usmerili v področje neba, kjer smo dosedaj opazovali plešoče zvezde, to je naravnost v središče galaksije imenovane Messier 87. Črno luknjo so odlično ujeli! Nastala je zelo lepa fotografija.

Prva fotografija črne luknje na svetu. Črna luknja se nahaja v središču galaksije Messier 87 in je težka kot 6 milijard sonc. Na sliki se vidi vroč zvezdni prah, ki kroži okrog črne luknje na sredini. Foto: Event Horizon Telescope Collaboration

Kako so jo pa lahko slikali, če je pa črna? Ko črna luknja požre zvezde, jih najprej raztrga na najmanjše koščke. Okrog luknje se pri tem nabere zvezdni prah. Zvezdni prah zelo hitro kroži okrog črne luknje. Delci se zaletavajo in drgnejo drug ob drugega, zato se segrejejo. To je podobno, kot se ti segrejejo dlani, kadar ju hitro drgneš drugo ob drugo. Vroč zvezdni prah lahko nato slikamo s teleskopom, ki vidi toploto.

30 metrski teleskop na španski gori Pico Veleta je en od mnogih, ki so jih uporabili za posnetek črne luknje. Foto: DiVertiCimes

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s