Indija je razstrelila svoj satelit

Država Indija zadnje čase hitro napreduje z vesoljsko tehnologijo. Leta 2014 so v Marsovo orbito vtirili svoje plovilo imenovano Mangalayaan. Izdelali so vesoljsko obleko in oznanili, da bodo že čez tri leta v vesolje poslali tri astronavte. Častivreden napredek. Bravo!

Prejšnji teden pa so storili veliko neumnost. Z vojaško raketo so sestrelili svoj satelit, da bi s tem pokazali ostalim državam kako močne rakete imajo. Ostale države so bile po tem zelo jezne na Indijo.

Indija je s tem, ko je razstrelila svoj satelit, v Zemljini orbiti pustila kup smeti. Koščki tistega satelita zdaj krožijo okrog Zemlje skupaj z vsemi ostalimi odpadki. Ljudje imamo že tako ali tako dovolj težav z vesoljskimi smetmi. Nažalost gre velikokrat kaj narobe v vesolju in se sateliti in rakete raztreščijo. Se pač zgodi. Namerno smetenje po orbiti je pa res zelo neodgovorno.

Vesoljske smeti v nizki Zemljini orbiti. To je 2.000 km visoko. Ilustracija: NASA / ARES

Nekoč je že Kitajska storila enako in v orbiti so še vedno smeti od takrat.

Še najbolj pa so jezni inženirji pri Nasi, ker morajo oni spremljati, kje se nahajajo vesoljske smeti. Povedali so, da se je indijski satelit raztreščil na vsaj 400 kosov. Opazujejo lahko samo tiste, ki so večji od 10 centimetrov. 24 kosov je odletelo dovolj visoko, da se lahko nekoč zaletijo v Mednarodno vesoljsko postajo in ogrozijo astronavte.

Luknja v anteni vesoljskega teleskopa Hubble, ki je nastala, ker se je v anteno zaletel kos vesoljske smeti. Ti predmeti potujejo hitreje kot naboji iz puške, zato so zelo nevarni za opremo in ljudi v vesolju. Foto: NASA

Pri Nasi pravijo, da je Mednarodna vesoljska postaja zaenkrat še vedno na varnem, ampak kljub temu so zelo razočarani nad Indijo. “Vesolje moramo uporabljati v miroljubne znanstvene namene, ne pa za vojaške aktivnosti,” so rekli.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s