V kitovem želodcu našli 40 kilogramov plastike

V mestu Davao na Filipinih je na obalo naplavilo mrtvega kitjega mladiča. Raziskovalci so v njegovem želodcu našli ogromno plastike. Vsa plastika, ki jo je kit pojedel, je bila težka 40 kilogramov. V njem so bile vrečke od riža, nakupovalne vreče in podobna plastična nesnaga.

Kako je to mogoče? Plastika se po naravni poti ne razgradi zelo hitro. Velikokrat konča v morju, kjer nato leta in leta potuje po širnih oceanih in se samo nabira. Mimo potem priplavajo nič hudega sluteče živali. Če so živali manjše, se lahko zataknejo v kose plastike. Večje živali lahko razne vrečke in podobno pomotoma pogoltnejo. Ker živa bitja ne morejo prebaviti plastike, jim ostane v želodcu za vedno. Pogosto od tega tudi umrejo.

Umetnik Chris Jordan je s to fotografijo pokazal, kako izgleda dva in pol milijona kosov plastike, ki jih vsako uro odplakne v oceane. Vsi kosi plastike na tej sliki so bili v resnici pobrani iz Tihega Oceana. Foto: Chris Jordan

Poslanci Evropske Unije so zato pred kratkim sprejeli novo pravilo, ki pravi, da se plastične stvari, ki so namenjene samo za enkratno uporabo, ne bojo smele več uporabljati. Sem spadajo razne nakupovalne vrečke, ovitki za sendviče, lončki za vodo in kavo in podobni predmeti, ki jih uporabimo samo enkrat, nato pa zavržemo. S tem bomo vsi skupaj poskusili zmanjšati količino plastike v svetovnih oceanih.

Naslovna slika: plastične naplavine na naših obalah kažejo na onesnaženost oceanov. Foto: Hillary Daniels, Flickr

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s