Dan števila π

Štirinajsti marec je posvečen številu π. Včasih matematiki dajo številom imena ali črke. π so poimenovali po grški črki, ki se ji reče pi. π je eno od najbolj slavnih števil. Tako je slavno, da ga poznajo tudi tisti, ki jih znanost sicer čisto nič ne zanima.

Kaj nam to število pove in zakaj je zanimivo? Najbolje, da narediš matematični poskus. Za ta poskus boš potrebovala samo plastelin. Oblikuj ga v tanko dolgo kačo in z njo oblikuj krog.

Črti, ki si jo oblikovala, pravimo krožnica. S plastelinasto kačo nato oblikuj še eno črto. Ta mora biti taka, da bo preko središča kroga potekala naravnost od enega do drugega roba kroga.

Natančno se mora prilegati, zato jo kar odščipni, če jo je preveč.

Tej črti pravimo premer. Zdaj vzemi krožnico in jo previdno zravnaj.

Vzemi še premer in ga postavi poleg raztegnjene krožnice.

Koliko premerov je dolga kroznica?

Ena
Dva
Tri
Tri in še malo

Če se ti poskus ni kje ponesrečil, bi morala dobiti odgovor tri in še malo. Zanimivo je, da je odgovor za čisto vse kroge enak. Ne glede na to, kako velik krog si narisala na začetku, krožnica bo zmeraj malo več kot trikrat daljša od premera. Če ne verjameš, kar ponovi poskus še z različno velikimi krogi. Število π opisuje točno to: kolikokrat daljša je krožnica od premera in rezultat je 3 in še malo in je za vse kroge enak. Takim številom, ki se v naravi ne spreminjajo, znanstveno pravimo konstante.

Z našim plastelinskim poskusom smo ugotovili, da je π enako 3 in še malo. Če bi naredili malo bolj natančen poskus, bi izmerili, da je π enako 3 in 14 stotin. Tretji mesec in štirinajsti dan je zato dan stevila π.

π pa skriva še eno zanimivost. Že res, da je 3 in 14 stotin bolj natančno od tvojega rezultata, ampak še vedno ni čisto točno. Koliko je pa čisto točno? Tega pa nikoli ne bomo mogli zapisati na papir ali internet, razen če goljufamo in napišemo kar π. Bolj natančno, π je malo več kot 3 in 141 tisočin. Še bolj natančno, π je malo več kot 3 in 1415926 miljonin. Kakorkoli natančno ga zapišemo, zmeraj je še malo več kot to. Številom, ki jih nikoli in nikdar ne moremo zapisati povsem natančno, znanstveno pravimo iracionalna števila in π je eno izmed njih.

Število π pa ni slavno samo zato, ker je iracionalna konstanta, ampak predvsem zato, ker je zelo uporabno. Samo z njegovo pomočjo lahko izračunamo cel kup različnih stvari. Vse, kar ima kakršnokoli vezo s krogom ali kroglami, kroženjem ali nihanjem sem ter tja, v vsem tem se skriva število π. Tako, kot se je skrivalo v tvojem krogu iz plastelina. Ko se gugaš na gugalnici, pogovarjaš po telefonu, ko voziš kolo, poješ pesem, opazuješ valove na morju ali mlin na veter, vsemu temu poveljuje slavno število π.

Vesel dan števila π ti želim!

Naslovna slika: ∁ormullion, Flickr

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s