InSight ima težave z žebljem

Naloga pristajalnika InSight (beri: insajt) je bila pristati na Marsu in raziskati, kako je planet zgrajen. Dosedaj je bil uspešen, zdaj pa je en od njegovih znanstvenih inštrumentov naletel na težavo.

InSight ima s sabo poseben žebelj, ki se zna sam zabiti globoko pod površino. S seboj pod površje naj bi vlekel kabel poln termometrov. Načrt je bil, da bodo s tem inštrumentom merili temperaturo na različnih globinah pod površjem Marsa. Za znanstvene raziskave bi bilo najbolje, če bi žebelj dosegel globino pet metrov, ampak tudi tri bi bilo dovolj dobro.

Ker je ta inštrument v bistvu termometer, ga lahko zabijajo le 4 ure, potem pa ga morajo pustiti nekaj dni pri miru, da se ohladi. Sproti seveda merijo, kako hitro se hladi. Vsak podatek z Marsa je dragocen, ker lahko nekoč kakemu znanstveniku pomaga nekaj izračunati, česar sicer ne bi mogel.

Kmalu po začetku vrtanja je naletel na nek kamen, ampak ga je uspešno odrinil na stran. Zdaj pa se je vanj uprl še en kamen. Tega pa žebelj ni mogel tako enostavno odriniti. Sredi odrivanja so potekle 4 ure in zdaj mora počivati. Inženirji iz podjetja, ki je za Evropsko vesoljsko agencijo sestavilo ta žebelj, bodo za dva tedna ustavili zabijanje. Ta čas bodo izkoristili za sestankovanje o tem, kako bi bilo najbolje obračunati s kamnom, ki nam zdaj povzroča preglavica.

Ilustracija InSighta na Marsu, na kateri vidimo na desni strani seizmološki instrument pokrit s ščitom in na levi termometer, ki je zapičen globoko pod površje. S tem termometrom imajo zdaj težave, ker je žebelj naletel na kamen. Foto: NASA/JPL-Caltech

Če žeblja ne uspejo zabiti vsaj tri metre globoko, bo ta del odprave neuspešen. Pol metra ni dovolj. Zdaj vsi napeto čakamo, da mineta dva tedna.

V razmislek:

  • Kako bi ti sestavila žebelj, ki se sam zabije?

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s