Robotski potepuh Curiosity je preživel okvaro

Inženirje pri Nasi je februarja močno zaskrbela okvara na robotskem potepuhu Curiosity (beri: kjuriositi, angleško za radovednost). Curiosity je na Marsu že od leta 2012, kjer raziskuje, ali so bila tam kdaj živa bitja. Na marsovski sol 2320, to je 15. februarja letos, jih je skoraj kap, ko so od njega dobili sporočilo o tehnični napaki.

Curiosity so že na Zemlji sprogramirali tako, da se v takem primeru preklopi v varen način delovanja. To pomeni, da je počel samo tiste stvari, ki so najbolj nujne za njegovo preživetje. Te so naprimer zbiranje sončne svetlobe, da ima elektriko, ogrevanje, da ne zmrzne, in podobne funkcije. K sreči je po štirih dneh vklopil še radio, da se je lahko začel pogovarjati z inženirji na Zemlji. Ti so mu potem lahko sporočili, kaj mora storiti naprej.

Najprej so mu ukazali, naj na sebi naredi celo vrsto zdravstvenih pregledov. Nekateri računalniki in roboti lahko namreč kar sami sebe pregledajo. Curiosityju so vgradili to sposobnost zato, ker inženirji še ne morejo priti do Marsa, ga pogledati in popraviti, nato pa priti nazaj. Vse, kar hočejo inženirji narediti z njim, morajo narediti preko daljinskega upravljanja.

Najprej so ga prosili, če jim lahko pošlje vse svoje spomine, da bi videli, če je tam kaj narobe. Hkrati so mu za nekaj časa prepovedali izvajanje znanstvenih poskusov in mu ukazali počivanje. Medtem so prebrskali ves njegov spomin in vse programe, ampak nič takega niso našli. Tridesetkrat so ga še izklopili in ponovno vklopili, da bi videli, če se bo še enkrat zgodilo. Če bi se, bi dobili več namigov, kaj bi se lahko zgodilo. Vsakokrat se je Curiosity normalno vklopil.

Curiosity je posnel to sliko 10. februarja letos, na sol 2316. Tukaj so po tleh minerali, ki nastanejo kadar je zraven voda. Štiri sole kasneje je doživel tehnično napako. Foto: Nasa

Na koncu so se inženirji 28. februarja odločili, da mu spet dovolijo opravljati znanstvene poskuse. Nihče ne ve, kaj se je zgodilo, ampak očitno je bilo samo enkrat in nikoli več.

Curiosity se zdaj spet veselo potepa po Marsu. Trenutno ob vznožju gore Sharp raziskuje minerale, ki se tvorijo kadar je vida zraven. Prisotnost vode nas zelo zanima, ker je voda ključnega pomena za živa bitja. Če so kdaj živela na Marsu, so bila gotovo nekje ob vodi.

Naslovna slika: selfi robotskega potepuha Curiosity, ki raziskuje Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s