Polarna postaja je v nevarnosti

Polarna postaja Halley (beri: hejli) stoji na Antarktični ledeniški plošči imenovani Brunt že 60 let. Dosedaj je bila ta plošča trdna, zadnja leta pa se preko nje širi globoka razpoka. Poleg tega se je le malce severneje pred kratkim pojavila nova razpoka imenovana Halloween (beri: helovin). Vse to se dogaja le nekaj kilometrov stran je od polarne postaje. Glaciologi menijo, da se bo del ledeniške plošče Brunt kmalu odcepil od antarktike in postal prosto plavajoča ledena gora. Glaciologi so znanstveniki, ki preučujejo ledenike in ledene gore.

Ledena gora, ki bi tako nastala, bi bila velika kot celo Prekmurje. To ni nič tako posebnega, ker so lahko ledene gore še veliko večje. Posebno je zato, ker bi lahko odcepitev tako velikega kosa ledu vplivala na trdnost preostalega dela plošče Brunt. Tam, kjer danes stoji postaja Halley.

Ti dve fotografiji ledeniške plošče Brunt sta bili posneti s satelita. Spodnja prikazuje kako je bilo konec januarja leta 1986, zgornja pa, kako izgleda konec januarja letos. Vidite lahko, da sta nastali dve veliki razpoki. Področje na sliki je veliko kot celo Prekmurje. Foto: Nasa

Polarno postajo Halley je zgradila Britanska Antarktična odprava pred 70. leti. Enkrat so jo za vsak slučaj že odvlekli 30 kilometrov proti notranjosti Antarktike. Še dobro, sicer bi bila postaja danes na napačni strani razpoke.

Na njej živijo znanstveniki, ki v tem samotnem področju Zemlje delajo znanstvene poskuse. Še pred zimo jih bodo vse izselili iz postaje in jih pripeljali domov, da se jim slučajno kaj ne zgodi. Postaja lahko celo pade v mrzlo Antarktično morje in ljudem na njej bi v tem primeru trda predla.

Sonce vzhaja za raziskovalno polarno postajo Halley, ki stoji na ledeniški plošči Brunt na Antarktiki. Foto: wikipedia

Vso postajo bodo sprogramirali tako, da se bodo znanstveni poskusi izvajali samodejno. Problem s tem je, da če se kaj pokvari, ne bo tam nikogar, ki bi lahko kaj popravil. Generator za elektriko je naprimer treba redno očititi snega, sicer crkne. Zdaj so ga inženirji popravili tako, da ga ni treba več redno čistiti. Če niso pozabili še na kaj drugega, bo mogoče ta načrt celo deloval.

Zdaj si morda mislite: “saj je že konec zime. A so zamudili?” Niso. Antarktika je na južnem tečaju. Tam se zdaj zima šele začenja. Znanstvenike bodo nanjo vrnili oktobra ali novembra, ko bodo na Antarktiko spet posijali prvi poletni sončni žarki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s