Vremenska postaja na Marsu

Te dni je pri nas zelo mrzlo. Vas zanima kakšno je medtem vreme na Marsu? K sreči imamo zdaj tam čisto novo vremensko postajo. Pristajalnik InSight (beri: insajt), ki je na Marsu pristal decembra, od 19. februarja naprej na Zemljo pošilja vremenske meritve in napoved.

InSight je na Marsu že skoraj 89 solov, kar je skoraj tri zemeljske mesece. Sol se imenuje je marsovski dan. Stoji na severnem delu Marsa, na planoti Elysium Planitia.

Danes, to je na sol 89, je bilo tam povsem značilno vreme za pozno zimo. Najnižje jutranje temperature so bile -95 stopinj celzija, proti popoldnevu pa se je živo srebro dvignilo na prijetnih -14 stopinj celzija. Veter piha s hitrostjo med 4 in 12 metri na sekundo proti severozahodu. Zračni tlak je 7 milibarov, rahlo pada.

InSight si beleži te podatke vsako sekundo in jih pošilja na Zemljo. To bo počel vsaj še dve leti. Toliko naj bi namreč trajala ta odprava. Med tem časom bo zajel ogromno meteoroloških podatkov. Ste vedeli, da ima Mars tudi letne čase? Ker bo InSight vremenske podatke meril dve leti, bodo meritve obsegale tudi vse letne čase na Marsu.

Vremensko napoved lahko v živo spremljate na tej Nasini spletni strani: https://mars.nasa.gov/insight/weather/

V razmislek: ko boste naslednjič poslušali vremensko napoved na televiziji, poslušajte kakšen bo zračni tlak. Ali se razlikuje od tega na Marsu? Zakaj?

Sorodne vsebine:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s