Vesoljska smet A10bMLz

V vesolju okrog Zemlje kroži veliko smeti. To so predmeti, ki smo jih tja nametali ljudje med našim osvajanjem vesolja. Primeri vesoljskih smeti so razni deli razpadlih raket in pokvarjenih satelitov, izgubljeni vijaki in podobna šara. Ti predmeti so nevarni za nove odprave, ker se zelo hitro gibajo. Če treščijo v kako novo raketo ali v Vesoljsko postajo, lahko naredijo veliko škode ali pa jo celo uničijo.

Inženirji na Zemlji zato pozorno spremljajo kje se nahajajo vse naše vesoljske smeti in po kaki poti se gibljejo. Okrog Zemlje krožijo po predvidljivi orbiti. Za vsak predmet enkrat matematično izračunajo njegovo orbito okrog Zemlje, po tem pa točno vedo kje se bo kdaj nahajal. Tako tudi vedo, ali kak predmet predstavlja nevarnost za novo vesoljsko odpravo ali ne.

Luknja v anteni vesoljskega teleskopa Hubble, ki je nastala, ker se je v anteno zaletel kos vesoljske smeti. Ti predmeti potujejo hitreje kot naboji iz puške, zato so zelo nevarni za opremo in ljudi v vesolju. Foto: NASA

Okrog dvajset tisoč kosov vesoljskih smeti redno spremljajo, ker so dovolj veliki, da jih lahko zaznamo z Zemlje. Vseh smeti vključno z majhnimi pa je na milijone.

25. januarja letos so astronomi odkrili čudno telo v Zemljini orbiti. Uradno ime tega telesa je A10bMLz. Astronomi velikokrat dajejo nebesnim telesom neprijazna imena. A10bMLz ni na nobeni enostavni orbiti, kot ostale smeti. Premika se sem in tja, kot da bi imelo lasten pogon. Ne morejo izračunati, po kateri poti bo potovalo. Njegovo gibanje je znanstvenike spominjalo na vrtenje prazne vreče v vetru, zato so telo ljubkovalno poimenovali Vreča za smeti.

Kosi smeti, ki jih lahko zaznamo z Zemlje. Ilustracija: NASA / ARES

Za razliko od smeti na Zemlji, vesoljskih ne more okrog razpihovati veter. Kaj torej povzroča zmešano premikanje vesoljske Vreče za smeti? Znanstveniki menijo, da je krivo Sonce.

Vesoljska Vreča za smeti je telo, ki ni zelo težko, glede na to, kako je veliko. Znanstveno rečemo, da ima veliko površino glede na maso. Izmerili so, da je velika kot tla dnevne sobe, težka pa samo en kilogram. Sončna svetloba v vesolju lahko na take predmete deluje podobno kot veter na Zemlji. Lahko se upre v sončna jadra in potisne telo stran od Sonca. Če Vreča za smeti ni prozorna, lahko deluje kot sončno jadro. Sonce s svojimi žarki pritiska nanjo z zelo majhno silo, ampak v vesolju ni ničesar, kar bi tej sili nasprotovalo. Vreča zato spreminja smer, kot da bi bilo jadro v vetru.

Znanstveniki ne vejo točno kaj je v resnici Vreča za smeti. Menijo, da je del neke rakete iz preteklosti. Vsaj še nekaj tednov ne bo padla nazaj na Zemljo in zgorela, zato morajo budno spremljati kje je. Če kdaj pride preblizu Mednarodne vesoljske postaje moramo opozoriti astronavte na njej, naj se hitro umaknejo na Zemljo.

Naslovna slika: vesoljske smeti v nizki Zemljini orbiti, to pomeni do dva tisoč kilometrov visoko. Ilustracija: NASA / ARES

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s