Kozmična lepotica izginja

Znanstveniki z univerze v Montrealu so ugotovili, da se je med Zemljo in slavno zvezdo Eta Gredlja ves ta čas nahajal oblak vesoljskega prahu. Oblak prekriva zvezdo, ki nam je zato videti temnejša, kot je v resnici.

Zvezda Eta Gredlja, ovita v meglico imenovano Možiček. Foto: N. Smith, J. A. Morse (U. Colorado) et al., NASA

Eta Gredlja je zadnja leta postajala vse svetlejša. Zdaj se je izkazalo, da je to zato, ker se razpršuje ta oblak. Oblak vesoljskega prahu je dvestokrat manjši kot meglica in prekriva samo zvezdo. Zato samo zvezda postaja svetlejša, meglica pa ne.

Podobno, kot težko vidimo stvari, ki so blizu prižgane žarnice, tako bo bolj svetla Eta Gredlja sčasoma presvetlila meglico. Astronomi so izračunali, da se bo v pičlih desetih letih vesoljski prah tako razkadil, da meglice Možička ne bomo več mogli razločno videti.

Ilustracija prikazuje kako bo morda videti meglica Možiček čez deset let, ko se bo razkadil oblak vesoljskega prahu med nami in zvezdo Eto Gredlja. Ilustracija: Univerza v Montrealu

To je malo žalostna novica, ker je Možiček zelo lep. Po drugi strani pa se bomo v prihodnosti lahko naučili več o zvezdi sami. Astronomi namreč še vedno ne vedo ali je Eta Gredlja dvojna zvezda ali je sama. Če bi postala bolj svetla, bi morda lahko izvedeli.

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s