Starost Saturnovih prstanov

Nasina sonda Cassini je pred dvema letoma svoje življenje končala na razburljiv način. Letela je vmes med Saturnom in njegovimi prstani. Ta drzen oblet je ponovila še nekajkrat, nato pa so jo nalašč strmoglavili v Saturn. Bilo je zelo zabavno, ampak to so naredili tudi v znanstvene namene. Med temi obleti so namreč izmerili, koliko tehtajo Saturnovi prstani.

Namen tega tehtanja je bil ugotoviti, kako stari so prstani. Dosedaj so imeli znanstveniki za to več mogočih razlag. Eni so bili mnenja, da so prstani nastali skupaj s Saturnom pred petimi milijardami let, drugi pa so menili, da so mlajši.

Ilustracija prikazuje Cassinijev drzen skok v prostor med Saturnom in njegovimi prstani. Ilustracija: NASA/JPL-Caltech

S pomočjo Cassinijevih meritev so se lahko znova vrnili k temu vprašanju. Izračunali so, da so prstani stari manj kot 100 milijonov let. Sliši se veliko, ampak za osončje je to zelo malo. Saturn je stokrat bolj star kot njegovi prstani. Nikakor ni mogoče, da bi nastali skupaj s Saturnom. Saturn večino svojega življenja ni imel prstanov.

Znanstvenikom je ta rezultat dal misliti. Prstani so verjetno nastali približno takrat, ko so na Zemlji izumrli dinozavri. Dinozavri so izumrli, ker je na Zemljo padel velik meteorit. Je mogoče isti kozmični dogodek povzročil oba pojava? Le kaj se je v našem osončju dogajalo takrat? Na ti dve vprašanji zaenkrat še nihče ne pozna odgovorov.

Saturn. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Vas zanima, kako so upeli izračunati starost prstanov? Potem berite naprej.

Vemo, da so obroči sestavljeni pretežno iz kosov ledu. Led je bele barve, Saturnovi prstani pa so sivi. To je zato, ker se je na njih sčasoma nabral črn vesoljski prah. Dlje ko se nek kamen nahaja v vesolju, več prahu se nabere na njem. Beli kosi ledu zato v vesolju najprej postopoma posivijo in na koncu še počrnijo. Če znamo odgovoriti na vprašanje kako hitro ledeno kamenje v prstanih okrog Saturna temni, lahko izračunamo, kako dolgo je že tam.

Znanstveniki so že prej izmerili koliko novega prahu vsako leto pade na prstane. Česar dosedaj nismo vedeli je, koliko ledenega kamenja je v prstanih, kamor ta prah pade. To je podobno, kot če bi vedel, da je nekdo po dvorišču raztrosil vedro zemlje. Če ne vemo kako veliko je dvorišče, ne moremo vedeti, kako umazano je. Z vedrom zemlje lahko zelo umažemo majhen balkon in razjezimo starše, na velikem parkirišču pa bi se ista umazanija povsem porazgubila in nihče je ne bi sploh opazil.

Cassini nam je zdaj dal še ta manjkajoč podatek, kako veliki so v resnici Saturnovi prstani. Znastveniki so končno dobili vse podatke za izračun, koliko let se že na Saturnovih obročih nabira prah. Tako so znanstveniki razrešili še eno vesoljsko skrivnost.

To sliko je posnela sonda Cassini septembra 2006. Na njej Saturn prekriva Sonce, tako da je Cassini lahko slikal čudovito osvetljene prstane. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Naslovna slika: Saturnovi prstani. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s