Slavne zvezde: Sirij

Zvezdo Sirij (znanstveno: Sirius) vidimo na našem nebu predvsem pozimi. Zaslovela je po tem, da nam od vseh zvezd na nočnem nebu izgleda najsvetlejša. Od tod tudi njeno ime, ki izhaja iz stare grške besede seirios in pomeni “žareča”. Ljudje so namreč že pred davnimi časi opazili, da je Sirij zaradi svoje svetlosti nekaj posebnega.

Sirij je petindvajsetkrat bolj svetla od Sonca, pa tudi precej blizu nam je. Je naša peta najbližja zvezda. Zaradi obeh lastnosti skupaj jo vidimo kot najsvetlejšo zvezdo na našem nebu.

Če boste kdaj pozimi zvečer še zunaj, se ozrite proti jugu in poskusite najti Sirij. Kmalu po tem, ko se znoči, vzide na jugovzhodu in nato pozno ponoči zaide na jugozahodu. Najdete jo lahko spodaj levo od ozvezdja Orion. Prepoznali jo boste po tem, da je najsvetlejša. Pazite, da je ne zamenjate s planeti. Ti so videti svetlejši od zvezd. Foto: David DeHetre, Flickr

S tem, da je najsvetlejša, pa se njena slava šele začne. Ima namreč še eno lastnost, ki je bila ljudem v starih časih zelo koristna. Leži na takem delu neba, da vsako leto na isti poletni dan vzide skupaj s Soncem.

Stari Egipčani so bili zelo odvisni od reke Nil, ker je bilo od njegovih poplav odvisna vsa pridelava hrane. Ko še niso imeli točnega koledarja, so si morali pomagati z naravnimi pojavi, da so vedeli kdaj posejati žito. Nil poplavlja vsako leto sredi julija, to je točno takrat, ko Sirij vzide skupaj s soncem. Sirij jim je tako napovedoval poplavno obdobje. To je bilo zanje tako pomembno, da so verovali, da je zvezda Sirij v resnici boginja, ki skrbi za njih in povzroča rodovitno zemljo.

Mi živimo severneje od Egipta, zato se vzhod Sirija skupaj s soncem zgodi šele sredi avgusta. Pri nas ne napoveduje nobenega življenjsko pomembnega naravnega pojava, ampak ljudje so vseeno opazili, da oznanja vroče poletne dni. Sirij se nahaja v ozvezdju Velikega psa in nekateri ga imenujejo tudi Pasja zvezda. Vročim poletnim dnem zato rečemo pasji dnevi in takrat rečemo, da je pasje vroče.

Sirij se nahaja v ozvezdju Velikega psa. Slika: Stellarium

Sodobni astronomi so ugotovili, da ima Sirij še eno sopotnico. Astronomsko ime zanjo je Sirij B, ljubkovalno ji pa pravijo Psiček. Sirij B ni tako vroča in tako svetla kot običajne zvezde. Take zvezde imenujemo bele pritlikavke. Obe zvezdi plešeta druga okrog druge. 50 let rabita za cel krog.

Fotografija Sirija skozi vesoljski teleskop Hubble. V sredini je Sirij A, malo spodaj in levo se vidi pa njegova majhna in temna sopotnica Sirij B. Foto: NASA/ESA/H. Bond, M. Barstow
Sirij B je bela pritlikavka. To pomeni, da je za zvezdo precej majhna. Na tej ilustraciji vidite, kako velika je v primerjavi z Zemljo. Kljub svoji majhnosti pa je enako težka kot naše ogromno Sonce. Ilustracija: ESA/NASA

V razmislek:

  • Sirij je naša peta najbližja zvezda. Se spomnite katera nam je najbližja? O njej smo že pisali v rubriki Slavne zvezde.
  • Kako to, da je Sirij samo ena egipčanska boginja, če sta pa dve zvezdi?
  • Zakaj nihče več ne veruje, da Sirij prinaša rodovitno zemljo?

Sorodni članki:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s