Sveža zelenjava v vesolju

Astronavti si zelo želijo sveže zelenjave. Pred tremi leti jim je prvič uspelo vzgojiti solato. Tako so bili veseli, da so si priredili zabavo. Znanstveniki z Norveške znanstvene in tehnološke univerze bi radi zdaj razvili postopek za vzgojo fižola.

Astronavti so na Mednarodni vesoljski postaji največ pol leta. V tem času začnejo že zelo pogrešati svežo hrano. Pogosta težava je, da jim vnaprej pripravljena, posušena in pakirana vesoljska hrana ne vzbuja več teka in začnejo hujšati in izgubljati moč. Nekega dne jih hočemo poslati na Mars, pot do tja pa traja vsaj eno leto. Astronavti morajo do Marsa priti močni in zdravi.

Znanstvenica za rastline na Norveški univerzi Silje Wolff (beri: silja) meni, da je rešitev za naštete probleme lahko sveža in zdrava hrana. “Sveža zelenjava vzbudi tek,” pravi Silje. “Sanje vsakega astronavta so, da bi lahko jedli sveže jagode, paradižnike in drugo zdravo zelenjavo,” je še dodala.

Njeni poskusi bodo pomagali pri sestavi aparata, s katerim bodo tudi v breztežnosti lahko vzgajali rastline. Zdaj preučuje s kakimi težavami se rastline srečujejo pri rasti v breztežnosti in kakšne hranilne snovi je treba dati v vodo, da jih bojo rastline pravilno vsrkale. Silje upa, da bodo z njeno pomočjo astronavti že čez tri leta pridelali prvi vesoljski fižol in da bodo znova veselo praznovali.

Naslovna slika: znanstvenica za rastline Silje Wolff raziskuje, kako izdelati aparat za vzgojo sveže zelenjave v vesolju. Foto: Silje Wolff, NTNU Social Research (CIRiS)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s