Telovadba osrečuje

Profesor Vadim Zipunnikov z univerze John Hopkins (beri: džon hopkins) je raziskoval, kako gibanje vpliva na počutje. Odkril je, da če se gibamo, smo kasneje bolj srečni.

K raziskavi je povabil 242 odraslih ljudi. Dva tedna so nosili zapestnice, ki merijo telesno aktivnost. Hkrati so redno štirikrat na dan beležili, kako se počutijo. Ob vsakem zajtrku, kosilu, večerji in še enkrat pred spanjem so si najprej zapisali kako veseli so, nato pa še kako utrujeno se počutijo.

Profesor Vadim je zbral vse te podatke in ugotovil nekaj zanimivih stvari. Ljudje so bili po telovadbi bolj srečni in manj utrujeni. Celo manj so spali tisto noč, ker so se hitreje spočili. Ker so imeli zaradi telovadbe več energije, so lahko kasneje še več telovadili in so se počutili še boljše.

Zanimivo pa je, da je delovalo tudi obratno. Bolj leni med njimi, ki so več poležavali, so bili zvečer bolj utrujeni in so veliko spali ponoči. Naslednji dan po dolgem spancu nato niso imeli volje za telovadbo, zato so bili kasneje še bolj utrujeni.

Včasih smo zelo utrujeni od službe ali šole in se nam res ne ljubi še telovaditi zapovrh. Ta poskus nas uči, da si lahko pomagamo prav s tem, da gremo malo migat.

Vir: Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

Naslovna slika: Jack Flanagan, Flickr

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s