Izjemno velika jama za Izjemno velik teleskop

Organizacija Evropski južni observatorij (z angleško kratica: ESO) trenutno gradi teleskop imenovan Izjemno velik teleskop (angleško: Extremely Large Telescope. Gradijo ga v Čilu, na gori imenovani Cerro Armazones.

Glavno ogledalo Izjemno velikega teleskopa bo široko 39 metrov. Ogledala za teleskope morajo biti zelo čista in ravna. Trenutno še nihče ne zna narediti 39 metrov velikega ogledala, ki bi bilo dovolj lepo za teleskope. Ogledalo za Izjemno velik teleskop bo zato sestavljeno iz mreže manjših. Kar 800 šestkotnih ogledal bodo združili skupaj v sistem, ki bo deloval kot eno. Nekateri mu rečejo tudi “največje oko na Zemlji”.

Za teleskop s tako velikim in težkim sistemom ogledal rabijo najprej trdne temelje, zanje pa rabijo veliko ravno površino. Ker dovolj velike niso našli, so se inženirji odločili kar zravnati vrh gore Cerro Armazones in vanjo vliti močne betonske temelje. Zato so morali izkopati tako veliko jamo.

Cel vrh gore Cerro Armazones so odrezali, da so lahko zgradili temelje za Izjemno velik teleskop. Gora je zdaj 18 metrov manj visoka, kot je bila prej. Foto: G. Hüdepohl/ESO

Izjemno velik teleskop bo najmočnejši teleskop za vidno svetlobo na svetu. Dosedaj je bil to Zelo velik teleskop Evropskega južnega observatorija, ampak Izjemno velik teleskop bo še boljši. Tako dober bo, da bomo z njim lahko videli zunajsončne planete. To so planeti okrog drugih zvezd.

Na tej ilustraciji lahko vidite, kako bo izgledal Izjemno velikeg teleskop, ko bo zgrajen. Foto: ESO/L. Calçada/ACe Consortium

Graditi so ga začeli maja lani, leta 2017. Predvidoma bo končan čez pet let, leta 2024.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s