Termiti zgradili gomile, ki se vidijo iz vesolja

Na severu Mehike obstaja nenavaden naravni pojav. Pokrajina, ki je velika kot deset Slovenij skupaj, je posejana z ogromnimi gomilami zemlje. Vse gomile skupaj so tako obsežna zgradba, da se vidijo iz vesolja. Zgradili so jih termiti. Termiti so drobne, mravljam podobne žuželke.

Raziskave zemlje v gomilah so pokazale, da so stare 4,000 let. Kadar so živalske gradnje tako stare, so običajno opuščene. V teh gomilah pa še vedno živijo termiti.

Gomile so visoke 4 m in vseh skupaj jih je okrog 200 milijonov. Foto: Roy Funch

Gomile so visoke toliko kot dva odrasla človeka in široke kot velik peskovnik. Med seboj so presenetljivo enakomerno oddaljene. Entomologi, to so znanstveniki za žuželke, še vedno ne vejo, zakaj so tako enakomerno posejane. Naredili so poskus ali je morda vsaka gomila dom za posamezno družino termitov.

Če bi bilo temu tako, bi se morali termiti iz sosednjih gomil med sabo spričkati. Entomologi so prinesli nekaj termitov iz ene gomile na drugo in opazovali kako jezni postanejo. Poskus je pokazal, da so termiti iz sosednjih gomil med seboj prijatelji. Spričkajo se samo termiti iz gomil, ki so si med seboj daleč narazen. To torej ni bil razlog za enakomerno razdaljo med gomilami.

Zaradi tega poskusa zdaj znanstveniki mislijo, da so gomile samo odložišče za zemljo, ki so jo termiti izkopali, ko so kopali podzemne rove.

Naslovna slika: pokrajina v Mehiki, posejana z gomilami termitov. Foto: Google Earth

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s