Nasa izbrala kraj pristanka robotske misije Mars 2020

Pri Nasi so se zdaj odločili, kje naj pristane robotski potepuh bodoče misije na Mars. Naloga misije Mars 2020 bo raziskovati kako gostoljuben za življenje je bil včasih Mars. Če bo le mogoče, bodo poskusili najti tudi dokaze, da so včasih tam živeli mikrobi. Mikrobi so mikroskopsko majhne živalice. Poleg tega bo robotski potepuh izbral nekaj najbolj zanimivih kamnov in jih znosil na kup. Naloga bodočih misij po njem bo potem prinesti te kame nazaj na Zemljo, da jih lahko preučimo.

Izmed 60. kandidatov za kraj pristanka so na koncu izbrali krater imenovan Jezero. To je zelo raznolik kraj, ki je star tri in pol milijone let. Ime ima po vasici v Bosni in Hercegovini. Znanstveniki menijo, da je bil krater Jezero včasih izliv reke, ki je s svojega porečja tja nanašala blato in pesek, pa tudi snovi, iz katerih je zgrajeno življenje. Porečje je vso ozemlje s katerega se voda nabira v eni reki.

Krater Jezero se nahaja na zahodnem robu Isidis Planitia, velike doline, ki se nahaja severno od Marsovega ekvatorja in jo je ustvaril udarec meteorita v Mars. Zahodnji del Isidisa je ena od najstarejših in najbolj zanimivih pokrajin, ki jih Mars ponuja. Znanstveniki verjamejo, da je bila v 45 kilometrov širokem kraterju delta starodavne reke, torej bi se tja lahko pred milijardo let stekale zanimive snovi, med njimi tudi take iz katerih je zgrajeno življenje. Širina slike je 25 kilometrov prave pokrajine na Marsu. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

Krater Jezero je zelo zanimiv zaradi svojih rečnih strug in kamnov, ampak zaradi njih je tudi pristanek veliko bolj nevaren, ker se pristajalnik lahko kam zaleti ali zatakne. Na primer, tam je veliko peščenih sipin, ki jih je nanesel veter. Podobno kot pri nas v puščavah, le da so malo manjše. Pristajalniki in roboti se zlahka zataknejo vanje in potem ne morejo naprej, kot kadar na Zemlji po pesku vozimo avtomobilček na daljinsko upravljanje. Pri pristajanju in pri potepanju bodo morali biti zato zelo previdni.

Inženirji so za Mars 2020 razvili še posebej napreden sistem za pristajanje, s katerim lahko pristajalnik pristane še na pol manjšem kraju, kot je na zadnji misiji na Mars. Načrtovalci misije so si zato lahko izbrali najbolj drzen kraj pristanka doslej.

Thomas Zurbuchen, en od glavnih pri Nasi, je dejal: “v raziskovanju vesolja z robotskimi misijami so najtežji pristanki na Marsu. Raziskovalci Marsa so si dolgo želeli pristati na takem kraju kot je krater Jezero, ampak dosedaj za pristanek tam nismo imeli dovolj dobre tehnologije. Ampak kar je bilo še pred kratkim nepredstavljivo, je zdaj postalo mogoče.”

Na tem atlasu Marsa so označeni zadnji trije kandidati za pristanek misije Mars 2020. Na koncu je zmagal krater Jezero. Foto: Nasa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s