Majhne stopinje, veliko odkritje

Na stotine pohodnikov je šlo mimo skale, ki se je pred nekaj leti okrušila in padla zraven potke v narodnem parku Veliki kanjon v Združenih državah Amerike. Skala sama po sebi ne izgleda nič posebnega, a profesor geologije je na njej opazil 28 drobnih sledi neke živalice, ki je morala biti podobna kuščarju. Geolog je znanstvenik za kamne in skale.

Geolog Stephen Rowland, ki je skalo našel, jo zdaj preučuje. Skala se je odkrušila iz plasti, ki je stara 310 milijonov let. Od takrat do danes ta skala ni videla luči dneva, torej morajo biti stopinje stare 310 miljonov let. Profesor Rowland pravi, da še ni končal z izračuni, zato še noče nič zagotovo trditi. Ampak če ima prav, potem so to najstarejši odtisi kuščarskih nogic kar so jih kdaj odkrili v Ameriki in skoraj najstarejši na vsem svetu.

28 odtisov nogic, ki jih je v skali pred 310 milijoni pustil kuščar. Foto: profesor Stephen Rowland / University of Nevada, Las Vegas

Se čudite kako to, da je bil kuščar tako močan, da je svoje odtise zapečatil kar v živo skalo? To seveda ni mogoče. Pustil jih je v svežem blatu, ampak včasih se zgodi, da blato okameni. Podobno, kot če bi danes tekel čez moker beton in bi čez 300 milijonov let nekdo našel tvoje stopinje.

Profesor Rowland je opazil tudi to, da so odtisi nenavadno postrani. Kot da bi kuščar tekel bočno. Pazljivo je prerisal robove stopinj v skali in kako bi jih žival lahko pustila.

Ilustracija kako je kuščar pustil sledi tako postrani. Narisal: profesor Stephen Rowland

“Za tak način gibanja je več možnih razlag,” je dejal. “Morda je tekel navkreber, ali pa je pihal močan veter, ali pa se je takrat boril s kakim plenilcem.”

Prav mogoče je, da nikoli ne bomo zares izvedeli kaj se je zgodilo.

Zanimivosti

Najstarejše odtise kuščarjevih nog na vsem svetu so sicer pred osmimi leti našli v Kanadi. Tiste so odkrili v 318 milijonov let starem kamnu, torej so nastali pred 318 milijoni let.

Znanstvenike, ki preučujejo starodavno živa bitja, imenujemo paleontologi.

Vir: University of Nevada, Las Vegas

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s