Usoden dež v Atakami

Južnoameriška puščava Atakama že vsaj 500 let ni videla niti kaplje dežja. Pred tremi leti, spomladi 2015, pa se je nenadoma ulilo. Poleti istega leta je nato še enkrat padal dež.

Kadar običajne puščave dobijo malo dežja, nenadoma ozelenijo in se razcvetijo, ker hočejo rastline izkoristiti kratka in redka deževna obdobja. Puščava Atakama pa ni navadna puščava, ker je še bolj suha. Atakama je najbolj sušen kraj na vsem planetu. Tam ni rastlin, ki bi čakale na vodo. V 500 letih suše so se tudi najbolj trdožive rastline posušile.

Znanstveniki so namesto bohotne livade opazili nekaj nepričakovanega. Pred dežjem so v puščavi uspevali mnogi mikrobi. Mikrobom rečemo tudi bacili ali bakterije. To so izjemno majhne živalice, ki jih lahko vidimo le pod mikroskopom. Po dežju so skoraj vsi mikrobi umrli, ker niso bili vajeni preživeti v tako mokrem okolju.

Samo 4 različne vrste od 16ih so preživele, vse ostale so izumrle. Zaradi tistega dežja pred tremi leti je umrlo skoraj vse življenje v puščavi Atakama.

Luža v Atakami je zelo neobičajen pojav. Foto: Carlos González-Silva/Cornell

Lani poleti je tam zopet deževalo. To se dogaja zaradi podnebnih sprememb nad Tihim oceanom.

Znanstveniki so se potem spomnili na poskus na Marsu, ki ga je pred mnogimi leti, leta 1976, izvedel pristajalnik imenovan Viking.

Po vsem Marsu se razteza ena ogromna, izjemno suha puščava, in na Zemlji puščave včasih oživijo, kadar dobijo vodo. Viking je pristal na Marsu in s seboj prinesel vodo, s katero je namočil prgišče peska. Nato so vsi opazovali, če bo kaj pokukalo iz peska, ampak ni.

Danes se sprašujejo, ali je poskus vredno ponoviti. Na primeru dežja v Atakami smo se naučili, da lahko nekatera živa bitja z vodo tudi uničimo, če so zelo navajena na sušne razmere. Morda tudi na Marsu v tleh živijo mikrobi, pa jih Viking ni opazil, ker jih je uničil z vodo.

Vir: Cornell University

Naslovna slika: puščava Atakama, Mariano Mantel/Flickr

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s