Poskus s čebelami med sočnim mrkom

Lani poleti so v precejšnjem delu Združenih držav Amerike lahko opazovali popoln sončni mrk. Medtem, ko so ljudje večinoma gledali gor in opazovali osupljiv nebesni pojav, se je skupina znanstvenikov, ki so jim pomagali otroci z lokalnih šol, lotila posebnega znanstvenega poskusa s čebelami.

Na šestnajstih različnih krajih po vsej poti sončnega mrka so se zbrale skupine znanstvenikov vseh let, od najmlajših do najstarejših. Z mikrofoni so šli na jase in livade in začeli snemati brenčanje čebel. Ko je nad njihovimi glavami nastopil popoln sončni mrk, se je povsem stemnilo, kot da bi bila noč. Že čez nekaj minut je mrk minil in zopet se je naredil dan.

Mikrofoni so med to nekaj minutno nočjo posneli, kako so vse čebele nehale brenčati. Mislile so, da je noč, in so šle spat, čeprav je bilo sredi dneva.

Že dosedanje raziskave so pokazale, da čebele v večernem mraku počasneje letijo in da se takrat rade vrnejo domov v panj. Še nikoli pa nihče ni naredil poskusa, ali bi šle čebele spat tudi sredi dneva, če bi se sredi dneva stemnilo. Tak poskus je težko narediti, zato je bil popoln sončni mrk odlična priložnost.

“Čebele niso vajene, da se stemni sredi dneva,” je rekla znanstvenica in profesorica biologije Candace Galen (beri: kendas gejlen), ki je bila vodja te raziskave. Živali nimajo ure in morajo iz okolja razbrati, kdaj morajo kaj storiti. “V tem primeru je bila tema pokazatelj, da je noč. Zanimalo nas je, ali bodo čebele šle spat, ko se bo stemnilo, čeprav še ni bila v resnici noč? Dosedaj tega nismo vedeli, zdaj pa smo ugotovili, da ja,” je pojasnila znanstvenica Candace.

Vir: University of Missouri

One thought on “Poskus s čebelami med sočnim mrkom

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s