Slavne zvezde: Proksima Kentavra

Proksima Kentavra (znanstveno: Proxima Centauri) je znana tudi pod imenom Alfa Kentavra C. Črko C ima v imenu zato, ker je tretja zvezda v sistemu Alfa Kentavra (znanstveno: Alpha Centauri), poleg sestrskih zvezd A in B.

Proxima_Centauri_our_nearest_neighbour
Proksima Kentavra, fotografirana skozi teleskop Hubble. Foto: ESA/Hubble & NASA

Proksima Kentavra je zvezda južnega nebesnega svoda. Na našem nebu je nikoli ne vidimo. Vidna je le bolj na jugu zemeljske oble, pa še to samo skozi teleskop. Premalo je svetla, da bi bila vidna s prostim očesom.

Je rdeča pritlikavka. Rdeče pritlikavke niso tako vroče in svetle kot naše sonce, pa tudi manjše so. Šestkrat manjša je od našega Sonca in desetkrat lažja.

Picture saved with settings applied.
Svetlejša točka na levi strani sta dve zvezdi, Alfa Kentavra A in B. Beta Kentavra je svetlejša točka na desni, z rdečim krogcem pod Alfo Kentavra AB pa je obkrožena majhna Proksima Kentavra. Foto: Wikipedia

Zvezda Proksima Kentavra je znamenita zato, ker je od vseh zvezd najbližje Zemlji. Od nas je oddaljena le 4 svetlobna leta. Glede na ogromne razsežnosti vesolja je to praktično na našem dvorišču, zato mnogi inženirji radi sanjarijo, kako bi lahko nekega dne tja poslali plovilo, ki bi nazaj na Zemljo poslalo fotografije.

Ta ideja je postala še bolj privlačna pred dvema letoma, leta 2016, ko je Evropski južni observatorij oznanil odkritje planeta Proksima b, ki kroži okrog naše sosede. Še več, planet je na pravi razdalji od zvezde, da bi na njem lahko bila tekoča voda. To je zanimivo zato, ker so se morda ob tekoči vodi razvila živa bitja.

Ker je planet Proksima b blizu nas, hkrati pa ni ne prehladen, ne prevroč, se bodo morda nekoč lahko tja preselili ljudje.

Artist's impression of the planet orbiting Proxima Centauri
Ilustracija površja planeta Proksima b. Le malo večji je od Zemlje in kamnit. V ozadju vzhaja njegova zvezda Proksima Kentavra, tista manjša pika desno od nje pa sta zvezdi Alfa Kentavra A in B. Ilustracija: ESO/M. Kornmesser

Seveda pa potovanje do Proksime Kentavra ali do njenega planeta Proksima b še zdaleč ne bi bilo enostavno. Najhitrejše plovilo, ki so ga inženirji dosedaj naredili, je sončna sonda Parker, ki bo čez nekaj let dosegla vrtoglavo hitrost 720,000 kilometrov na uro. Če bi s to izjemno hitrostjo potovali proti Proksimi, bi tja prispeli šele čez 6,000 let. In to je naša najbližja zvezda, tako gromozansko veliko je vesolje!

Viri: Nasa, Esa, Wikipedia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s