Sonda Parker uspešno preletela perihelij

Parker je uspešno preletel prvega od svojih perihelijev. Perihelij rečemo tistemu mestu na vesoljski poti, kjer se plovilo najbolj približa Soncu. Zdaj se bo spet oddaljil in zopet približal in tako naprej, štiriindvajsetkrat v svojem življenju. Ker je bilo tokrat prvič, so se vsi malo bali, da se ne bi stalil.

Screenshot_20181108_190709
Tu je bila sončna sonda Parker 8. novembra 2018, tik po opravljenem preletu prvega perihelija. Z zeleno je označena že prepotovana pot, z rdečo pa pot, ki je še pred njim. Foto: Nasa

Tako blizu sonca je bil Parker izpostavljen neznosni vročini 800 stopinj celzija. To je toliko kot gozdni požar. Pred to vročino ga je obvaroval poseben toplotni ščit.

Ljudje dolgo nismo znali narediti tako dobrega ščita, zdaj pa deluje. Ko bo Parker Soncu najbližje od vseh svojih obiskov, ga bo moral toplotni ščit varovati še pred trikrat večjo vročino.

Dokler je bil Parker tako blizu Soncu, ni mogel ne poslati, ne sprejeti nobenega sporočila z Zemlje. Vsa vročina in sevanje s Sonca bi preglasila vse radijske signale, podobno kot če bi na hrupnem igrišču hotela slišati, kaj ti nekdo od daleč šepeta.

Tiste dni je moral zato delovati povsem samostojno. Inženirji z Zemlje niso mogli niti izvedeti, kaj se z njim dogaja, kaj šele da bi mu lahko poslali navodila. K sreči se je dobro znašel in je vse naloge izjemno dobro opravil.

pspthirdarrays
Sončna sonda Parker, ko je bila še v laboratoriju. Na vrhu je toplotni ščit. Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman

Nicky Fox, sončna znanstvenica pri Nasi je rekla: “najstrašne pri Soncu je neznano. Vidimo ga vsak dan, ampak z razdalje 150 milijonov kilometrov. Ne vemo, kaj bomo odkrili, dokler ne pridemo bližje.”

Soncu se je približal na 24 milijonov kilometrov. Sliši se veliko, ampak na tej razdalji je že prodrl v sončevo korono, to je tisto ognjeno ozračje okrog Sonca. S Parkerjem smo se na današnji dan ljudje prvič dotaknili svojega sonca!

Filmček prikazuje celotno pot Parkerja. Vidite lahko, kako bo delal vse bližje in vse bolj drzne mimolete Sonca:

Vir: Nasa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s