Izklopili vesoljski teleskop Kepler

Po devetih letih delovanja je vesoljskemu teleskopu Kepler zmanjkalo goriva. Pri Nasi so se odločili, da ga bodo kar pustili, kjer je, kar pomeni, da bo še tisočletja tiho plul okrog Sonca.

Keplerjeva naloga je bila odkrivati planete okrog drugih zvezd. To je bila Nasina prva misija odkrivanja planetov in presegla je vsa pričakovanja. Kepler je odkril kar 2,600 različnih planetov izven našega osončja!

Thomas Zurbuchen, en od glavnih pri Nasi, je dejal: “pokazal nam je kako veliko planetov obstaja in kako različni so lahko in kako skrivnostni, s tem pa tudi kam v tej družini spada naša Zemlja.”

Kepler nam je namreč odprl oči kako raznoliki planeti lahko v resnici obstajajo v vesolju. Sončni sistem imenovan Kepler-11 naprimer vsebuje 5 planetov od katerih so vsi nagneteni tako blizu njihovemu soncu, da so mu še bližje kot Merkur našemu Soncu. V nekem drugem osončju planet z imenom Kepler-16b kroži okrog dvojne zvezde, kar pomeni, da sta na njegovem nebu kar dve sonci. Kepler-10b ima na površini morje iz lave in na njem dežuje staljeno kamenje. Kakšni nenavadni planeti!

587854main_Kepler16_planetpov_art_full
Ilustracija zunajsončnega planeta Kepler-16b, ki kroži okrog dveh sonc hkrati. Foto: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle
508950main_KOI-72-STILL-6K-4_full_full
Ilustracija površja planeta Kepler-10b, na katerem je skoraj 1,500 stopinj in se po njem pretakajo reke lave. Foto: NASA/Kepler Mission/Dana Berry

Eno od pomembnejših odkritij Keplerja pa je izračun, da imajo skoraj vse zvezde v vesolju še svoje planete, ki krožijo okrog njih. Še več, najmanj vsaka četrta zvezda ima vsaj en planet, ki je majhen, kamnit in na katerem ni ne prevroče, ne premrzlo. Skratka, planet podoben Zemlji, na katerem bi lahko bila na površju tekoča voda. To je pomembno odkritje zato, ker so ob tekoči vodi morda tudi živa bitja.

Znanstvenik William Borucki, ki je načrtoval misijo Kepler, je dejal: “ko smo pred 35 leti začeli načrtovati Keplerja nismo vedeli za noben planet izven našega osončja. Zdaj smo odprli nove možnosti za bodoče raziskovalce naše galaksije.”

Vesoljski teleskop Kepler je bil z Zemlje izstreljen 6. marca 2009. Opremljen je bil s takrat največjo kamero, kar so jih kdaj poslali v vesolje, in z najboljšo opremo za merjenje zvezd. Najprej je samo ves čas nepremično strmel v isti del neba v ozvezdju Laboda (znanstveno: Cygnus). Tisti del neba so si izbrali, ker je tam nagnetenih več kot štiri milijone zvezd. Izbranih 150,000 zvezd je nato ves čas snemal.

286253main_kepler-milkyway-fov-full_full
S kvadratki je označen del neba v ozvezdju Laboda (Cygnus), ki ga je vesoljski teleskop Kepler neutrudno opazoval. Foto: Carter Roberts / Eastbay Astronomical Society
MATLAB Handle Graphics
Pogled skozi teleskop Kepler. Videl je več kot štiri milijone zvezd, a le 150,000 jih je bilo izbranih za poskus merjenja ali imajo planete ali ne. Foto: NASA/Ames/J. Jenkins

Načrt pa se je zalomil, ko se je 4 leta kasneje Kepler pokvaril. Inženirji so ga uspeli popraviti tako, da je po novem snemal zvezde na različnih kosih neba in s tem je v svojem življenju spremljal vsega skupaj 500,000 zvezd. Ker je bil to nov načrt, je tudi misija dobila novo ime: Kepler 2, ali krajše K2.

kepler-k2_artistconcept
Ilustracija teleskopa Kepler. V ozadju so prikazani deli neba, ki jih je snemal po tistem, ko se je malo pokvaril. Slika: NASA Ames/JPL-Caltech/T Pyle

Ker je opazoval toliko zvezd, je znanstvenikom na Zemlji omogočil raziskave, ki bi bile brez njega nemogoče. Njegove meritve so pripomogle pri različnih raziskavah, na primer o zgodovini naše galaksije in o življenju zvezd.

Nasina znanstvenica na projektu K2, Jessie Dotson, je navdušena nad meritvami, ki jih je na Zemljo poslal teleskop Kepler. Pravi, da samo zato, ker so teleskop izklopili, še ni konec misije: “komaj čakam, kakšna različna odkritja bomo še našli v Keplerjevih posnetkih.”

Vir: nasa.gov

Naslovna slika: NASA/Ames/Wendy Stenzel

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s