Nenavaden oblak na Marsu

Na Marsu znanstveniki že nekaj dni spremljajo nenavaden oblak. Slike pošilja evropski orbiter Mars Express, ki kroži okrog Marsa.

Oblak se začne pri ognjeniku Arsia Mons in se nadaljuje v smeri pihanja vetra. Izgleda kot da bi ognjenik bruhal, ampak ognjenik je bil nazadnje aktiven pred 10 milijoni let.

Z visoko ločljivostno stereo kamero na krovu Mars Expressa so fotografirali zanimivo oblačno tvorbo pri Marsovem ognjeniku Arsia Mons. Foto: ESA/DLR/FU Berlin

Ognjenik Arsia Mons je visok 20 kilometrov, kar je več kot dva Mount Everesta, ki je najvišja gora na Zemlji.

Oblak nad goro Arsia Mons v resnici ni vulkanskega izvora, ampak je navaden oblak. Podoben je tistim, ki jih pogosto vidimo na vrhu hribov na Zemlji.

Od 13. septembra 2018 naprej je Mars Express orbiter slikal podolgovat, 1500 km dolg oblak blizu Arsia Mons. Foto: ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao

Takšni oblaki nastanejo takrat, ko topel veter piha v goro. Veter potisne topel zrak z vznožja po bregu navzgor. Ker je na višini običajno bolj mrzlo kot v dolini, se vodna para kondenzira v majhne kapljice, ki jih vidimo kot oblak.

Na Zemlji so oblaki odvisni tudi od letnih časov in podobno je tudi na Marsu. Visoke gore so običajno ovite v oblake, kar velja tudi za Arsia Mons. Oblačno kapo običajno izgubi konec pomladi. Oblak, kot je ta zdaj, je bolj izjema, se pa zgodi. Različne sonde so fotografirale podoben oblak že v letih 2009, 2012 in 2015.

Viri: ESA, universetoday.com

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s