Pet zanimivosti o pristajalniku InSight

Nasin pristajalnik InSight (beri: insajt) bo na Marsu pristal čez en mesec, 26. novembra. Po pristanku bo razprl svoje sončne plošče, razgibal svojo robotsko roko in obmiroval. Za razliko od mnogih njegovih prednikov na Marsu, sonda InSight nima koles, ker bo Mars preučevala pri miru.

Sledi pet zanimivosti o tem, kako InSight znanstveno raziskuje Mars.

InSight lahko izmeri potrese kjerkoli na planetu

Potrese na Zemlji merimo s pomočjo večjega števila seizmometrov na različnih krajih na Zemlji. InSight je samo en, zato bo morala biti ekipa seizmologov zelo kreativna pri merjenju potresnih valov. Seizmologi so znanstveniki, ki preučujejo potrese.

Instrument na krovu InSight bo meril seizmične valove, ki se širijo po notranjosti Marsa zaradi potresov in padcev meteoritov. Poznamo različne vrste seizmičnih valov. Nekateri se širijo bolj po površini, drugi se odbijejo od jedra planeta. Njihova hitrost se spreminja, odvisno skozi katere snovi se širijo. Iz vsega tega bodo seizmologi poskusili izračunati kako je Mars zgrajen.

InSightov seizmometer rabi mir

Seizmometri so občutljivi na tresljaje. Biti morajo čisto pri miru, sicer bi merili lastno tresenje, ne pa tresenje planeta. Seizmometer na krovu InSighta je tako občutljiv, da lahko zazna tudi če se nekaj zatrese samo za en atom.

Inženirji, ki so sestavljali ta pristajalnik, so mu dodali še ščit za v obliki pokrovke. Robotska roka bo z njim pokrila seizmometer in s tem zavarovala njegovo izjemno občutljivost pred vetrom in soncem.

InSight ima žebelj, ki se sam zabije

InSight je opremljen tudi z nenavadnim termometrom. Ker hočejo meriti temperaturo Marsa pod površino, morajo merilni del termometra zakopati v tla. Termometer ima zato na enem koncu nenavaden žebelj, ki je s preostankom instrumenta povezan z žico. Znotraj žeblja je mehanizem, s katerim bo sam sebe zabil 5 metrov globoko. S seboj bo vlekel žico, v kateri je veliko majhnih termometrov. Tako bodo lahko merili temperaturo na različnih globinah hkrati.

Temperatura pod površjem lahko znanstvenikom veliko pove o Marsovi preteklosti, naprimer kje so bile včasih reke in vulkani.

Ilustracija InSighta na Marsu, na kateri vidimo na desni stranu seizmološki instrument pokrit s ščitom in na levi termometer, napeljan globoko v globino. Foto: NASA/JPL-Caltech

InSight lahko pristane na varni točki

Njegovi premični predhodniki so morali pristati na zanimivih mestih, ker so opazovali znanstvene pojave, ki so odvisni od kraja na planetu, recimo izsušene reke in iz česa je kamenje na tleh. Ker se niso mogli peljati na tisoče kilometrov stran, so morali že pristati blizu zanimivih krajev. Kraji, ki so zanimivi, so neravni in imajo kamenje posuto po površini, to pa je nevarno za pristanek.

Pristajalnik InSight bo meril stvari, za katere je vseeno, kje na Marsu jih meri. Potresni valovi se širijo tudi v nezanimivih delih planeta, zato lahko pristane na najbolj dolgočasnem delu Marsa in bo še vseeno čisto dobro.
Inženirji, ki se ukvarjajo s pristankom, so si lahko tokrat malo oddahnili. Odločili so se, da bodo pristajalnik pristali na ravni in dolgočasni planoti imenovani Elysium Planitia, ki je blizu Marsovega ekvatorja. Tam je lažje pristati, ker je manj stvari v katere bi se lahko zaleteli.

Elysium Planitia je regija na Marsu blizu ekvatorja. Foto: Nasa/MRO

InSight lahko izmeri kako se Mars maje

Njegov tretji instrument sta dve anteni na krovu. Signal s teh dveh anten bodo merili z Zemlje. Meritve bodo trajale še leta in leta. Na koncu bodo izračunali ali se Mars kaj maje med vrtenjem. Iz majanja bodo potem izračunali ali ima Mars staljeno sredico, kot Zemlja, ali pa se je že strdila.

Vir: NASA/JPL-Caltech

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s