Poskus izgradnje vetrne elektrarne v globokem morju

Vetrne elektrarne ob obali so že uveljavljen način pridobivanja elektrike. Te vetrnice so pritrjene na morsko dno, zato morajo biti v plitkem morju in blizu obale. Inženirji so se zdaj odločili zgraditi poskusno vetrno elektrarno v globokem morju, ki ne bo pritrjena na dno ampak bo plavala na gladini.

Globokomorske vetrne elekrarne bi bile cenejše za izgradnjo in bolj prijazne živalim v morju. Poleg tega dlje od obale bolj piha. Lani je skupina znanstvenikov raziskovala veter na morju in ugotovili so, da bi vetrnice na morju lahko proizvedle trikrat več elektrike kot na kopnem.

Ladja vleče plavajočo vetrnico na odprto morje. Vir: WindFloat

Projekta se je lotil konzorcij večih podjetij, imenovan WindPlus. Konzorcij pomeni, da se je več podjetij združilo pri kakem projektu. Konzorcij WindPlus je za svoj projekt dobil 60 milijonov evrov posojila od Evropske investicijske banke. Evropska unija ima namreč na strani denar za podjetja, ki bi rada izumila nove načine pridobivanja elektrike iz obnovljivih virov.

Tehnologija za plavajoče vetrnice bo podobna tisti za naftne ploščadi. Ploščad bodo z verigo zasidrali v morsko dno, da je ne odnese veter. Nanjo bodo nato montirali osem megavatno vetrno turbino. Turbina pravimo tistemu stroju za proizvajanje elektrike, ki ga vetrnica poganja.

Načrt je dovolj preprost, da bi lahko deloval. Vetrnic ni treba graditi sredi morja, ampak jih lahko sestavijo na kopnem in potem odvlečejo do cilja. Za izgradnjo bodo lahko uporabili obstoječe bližnje ladjedelnice. Vse to naj bi vodilo k cenejši elektriki.

Z gradnjo na kopnem bi tudi manj ropotali v morju, kar zelo moti delfine in kite, ker so občutljivi na hrup.

Prvo poskusno globokomorsko elektrarno bodo zgradili v morju severno od Portugalske.

Sorodni članki:

Čez 10 let bo v Evropi največ elektrike prišlo iz vetrnih elektrarn

Povzeto po: The EU Research & Innovation Magazine