Slavne zvezde: Eta Gredlja

Zvezde Eta Gredlja (angleško: Eta Carinae) na žalost na našem nebu nikoli ne vidimo, ker je vedno pod obzorjem. Vidi se bolj z južnega dela zemeljske oble. Tako se imenuje zato, ker se nahaja v ozvezdju imenovanem Gredelj. To je v resnici dvojna zvezda, kar pomeni da sta dve zvezdi zelo blizu in krožita ena okrog druge. S prostim očesom tega ne moremo videti, zato so včasih mislili, da je samo ena zvezda. Še danes včasih o njej govorimo, kot da je ena.

Od Zemlje je Eta Gredlja oddaljena sedem tisoč svetlobnih let. Svetlobno leto je razdalja, ki jo svetloba prepotuje v enem letu, kar je strašansko daleč. Za primerjavo, od Sonca do nas svetloba pride v 8 minutah.

Eta Gredlja je stokrat večja od Sonca in pet milijonkrat bolj svetla od njega, ampak mi tega ne občutimo, ker je tako daleč. Ravno njena svetlost je razlog, da je ta zvezda slavna. Ne zato, ker je zelo svetla, ampak zato, ker se njena svetlost na nenavaden način spreminja.

Pred 170 leti (l. 1837) je Eta Gredlja začenjala biti vse bolj in bolj svetla na nočnem nebu in nihče ni vedel zakaj. Samo 15 let kasneje je bila že druga najsvetlejša zvezda, potem pa je spet začela počasi temneti in kmalu je tako potemnela, da je ni bilo več mogoče videti. Pred malo več ko sto leti je še enkrat zasvetila in potem je spet ugasnila. Astronomi so si dolgo belili glave kaj se dogaja s to zvezdo.

Zadnjih nekaj desetletij Eta Gredlja spet postaja razburljiva zvezda: že od leta 1940 postaja vse bolj in bolj svetla! K sreči imamo danes veliko boljše teleskope lahko bolje vidimo, kaj se v vesolju dogaja. Ko so pogledali Eto Gredlja so videli, da se okrog nje širi oblak plinov, kot da je od eksplozije!

etacar2_hst_big
Meglica Možiček (angleško: Homunculus Nebula). Znotraj nje se nahaja zvezda Eta Gredlja. Foto: NASA/Hubble

Zdaj je pa astronomom postalo marsikaj jasno. V preteklosti je Eta Gredlja gotovo malce eksplodirala in ob tem izbruhala ves ta material. To bi razložilo zakaj je najprej postala druga najsvetlejša zvezda, kasneje popolnoma ugasnila, še nekaj let kasneje pa se je spet prižgala. Eksplozijo so poimenovali Veliki izbruh.

Ampak, če je pred dvesto leti malo eksplodirala, ko je postajala bolj in bolj svetla, zdaj pa zopet postaja vse svetlejša, ali to pomeni, da bo spet eksplodirala? Astronomi menijo, da prav gotovo. Eta Gredlja bo kmalu doživela veličastno zvezdno eksplozijo imenovano supernova. Nihče ne ve točno kdaj. Morda takoj, ko prebereš ta stavek, morda pa čez tistoč let, ampak njeno uničenje je neizbežno.

Ko se to zgodi, bomo lahko ljudje na nebu videli novo, daleč najsvetlejšo zvezdo od vseh ostalih. Eksplozija bo tako silovita, da bo vplivala tudi na nas, čeprav se bo zgodila neizmerno daleč. K sreči nas ne čaka nič zelo strašnega. Astronavte iz Mednarodne vesoljske postaje bomo morali zavarovati in morda nam bo za kratek čas zmanjkalo elektrike in interneta, zagotovo pa bo zelo razburljivo.