Ali psi razumejo besede?

Lastniki psov pravijo, da jih njihovi kužki razumejo, ker včasih izvršijo ukaze. Naprimer, ko rečejo psu “kje je mačka?” se naši mali prijatelji nasršenijo in ostro gledajo okrog, kot da bi iskali mačko.

A si takrat res v glavi predstavljajo majhno kosmato mačje bitje, ali pa samo naše obnašanje, ton glasu in kretnje z rokami razumejo kot: “pazi, nekaj se dogaja”?

To se je vprašala skupina znanstvenikov pod vodstvom znanstvenice Ashley Prichard (beri: ešli pričard) z univerze Emory v Ameriki. Odgovor na vprašanje so želeli od psov samih, ne od njihovih lastnikov. Ker pa psi ne znajo govoriti, so jih postavili v aparat imenovan s kratico fMRI, ki vidi misli. Postopek se imenuje magnetna resonanca.

Dvanajst psov različnih pasem so nato nekaj mesecev dresirali tako, da so se naučili prinesti dve različni igrači na lastnikov ukaz. Ko so se kužki naučili besedi za ti dve igrači, so jih postavili v fMRI.

Pred fMRI so stali njihovi lastniki in jim včasih izgovorili besedo za igračo, ki so jo poznali, včasih pa neko izmišljeno besedo, ki ne pomeni nič. Ta znanstveni poskus je bil zastavljen tako, da pokaže, ali je bilo kužkom vseeno, katero besedo je lastnik izgovoril.

Če psi ne razumejo besed, bi moralo biti vseeno, ali so lastniki izrekli nesmiselno besedo, ali pa ime njihove igračke.

Magnetna resonanca je pokazala, da pasji možgani ločijo med različnimi besedami. Psi nas torej res razumejo, ko jih pokličemo po imenu ali jim damo ukaz!

Na tem naslovu lahko vidite fotografijo kužka Edija, ki je sodeloval v raziskavi. Na sliki sedi v fMRI s svojima dvema igračkama Opico in Pujskom: http://news.emory.edu/stories/2018/10/esc_dogs_process_words/campus.html

V razmislek

Zakaj so znanstveniki izbrali 12 različnih pasem psov?

Zakaj so morali lastniki kužkov poleg imen igrač izgovarjati tudi izmišljene besede? Zakaj se znanstveniki niso odločili za prave besede?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s