Čez 10 let bo v Evropi največ elektrike prišlo iz vetrnih elektrarn

V Mednarodni agenciji za energijo (IEA) so preračunali, da bo čez 10 let največ elektrike v Evropski uniji proizvedeno z vetrnimi elektrarnami.

Vetrne elektrarne so velike vetrnice, ki pretvarjajo vetrno energijo v električno.

V evropskem električnem omrežju je danes ena desetina elektrike pretvorjena iz vetrne energije. Čez deset let je bo že ena četrtina in s tem bo veter postal največji vir elektrike v Evropi.

Pogled na morsko vetrno elektrarno Middelgruden. Ta elektrarna je bila zgrajena ob obali Danske leta 2000 in ima 20 vetrnic. Vetrne elektrarne pogosto gradijo na morju, ker tam bolj piha. Vir: UN Photo/Eskinder Debebe

V Agenciji zato menijo, da je sedaj čas, da izboljšamo načine shranjevanja in pretvarjanja energije. Veter namreč piha tudi ponoči, ko ne rabimo toliko elektrike, ker spimo. Odvečno nočno elektriko bi lahko uporabili za zeleno proizvajanje vodika, ki bi ga nato lahko uporabljali namesto bencina v avtomobilih. S tem bi zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida, ki je nevaren za planet, ker ga segreva.


Vetrna elektrarna Smøla stoji na otoku z istim imenom na Norveškem. Ima 68 vetrnic in je največja vetrna elektrarna na kopnem v Evropi. Proizvede 150 MW moči, kar je skoraj toliko kot najmočnejša slovenska hidroelektrarna Avče. Foto: Bjørn Luell

V Sloveniji so v preteklosti nekateri hoteli zgraditi nekaj vetrnic na Volovji Rebri na Krasu, kjer je zelo vetrovno. Načrt na koncu ni uspel, ker so se ljudje bali, da se bodo vanje zaleteli ptiči in se poškodovali. Nekaterim pa so se vetrnice tudi zdele grde.

Šele leta 2013 smo dobili prvo vetrnico. Stoji v Dolenji Vasi v Divači.