BepiColombo pri Merkurju

BepiColombo

BepiColombo je raziskovalna misija na planet Merkur. Misijo sestavljata dve sondi, ki bosta prispeli na Merkur šele decembra 2025. V vesolje ju je ponesla raketa Ariane 5 (beri: Arion), ki so jo z Zemlje izstrelili 20. oktobra 2018 z Evropskega vesoljskega pristanišča v Francoski Gvajani.

Pri tej misiji sodelujeta Evropska vesoljska agencija ESA in Japonska vesoljska agencija JAXA. Poimenovana je po italijanskem matematiku in znanstveniku Giuseppeju Colombu (beri: Džuzepeju Kolombu). Prijatelji so mu rekli tudi Bepi, zato ima misija tako ime.

Ker je Merkur tako blizu sonca je zelo vroč. Sondi bosta morala prenesti kar 400 stopinj celzija, kar je še več kot v pečici! Inženirji, ki so sestavili sondi pričakujejo, da se bosta kmalu pokvarili. Po sedmih letih potovanja do Merkurja bosta okrog planeta krožili le eno leto, če bomo imeli srečo, pa dve. Znanstveniki bodo zato morali meritve opraviti kar se da hitro.

Dosedaj še ni bilo veliko raziskovalnih misij na Merkur ravno zato, ker je ta planet tako negostoljuben. Človeštvo se mu je dosedaj približalo le dvakrat. Prva je bila sonda Mariner 10 (angleško za mornar), ki je prispela na Merkur leta 1974, ko tvoji starši še niso bili niti rojeni ali pa so bili še majhni. Druga sonda pa je tja prispela leta 2008 in se je imenovala Messenger (beri: mesindžer, angleško za kurir). Večino lepih slik Merkurja, ki jih ljudje imamo danes, je poslikal prav Messenger.

Merkur je zanimiv prav zato, ker je zelo blizu Soncu. Misija BepiColombo bo poskušala odkriti kako je planet nastal in od blizu pogledati kako je zgrajen. Astronomi so dolgo mislili, da Merkur nima magnetnega polja, ampak sonda Mariner 10 ga je zaznala. Druga naloga BepiColomba je zdaj preučiti Merkurjevo magnetno polje.

BepiColombo_Fairing_release_03_3k
Kmalu po vzletu se bo raketi Ariane 5 razpolovila konica. Pod pokrovom ima satelit, ki ga bo potisnila v vesolje. Naloga rakete je zdaj opravljena in plovilo bo nadaljevalo potovanje brez nje. Vir: ESA
BepiColombo_Earth_flyby_2k
BepiColombo se poslavlja od Zemlje in se odpravlja na dolgo pot do Merkurja. Vir: ESA
BepiColombo-MCS
Plovilo BepiColombo potuje do Merkurja. Vir: ESA
BepiColombo pri Merkurju
Vesoljsko plovilo BepiColombo prispe do Merkurja. Kasneje se bo razdelilo na dva dela. Vir: ESA

 

BepiColombo_at_Mercury_20170703
Ko bo plovilo BepiColombo doseglo Merkur, se bo razdelilo na dve sondi. V ozadju je Merkurjev Magnetosferski Orbiter, ki bo preučeval Merkurjevo magnetno polje. V ospredju je Merkurjev Planetarni Orbiter, ki bo preučeval površje in sestavo planeta. Vir: ESA

V razmislek

V katerem razredu ali letniku boš, ko bo BepiColombo prispel do Merkurja?

Zakaj bo BepiColombo potoval tako dolgo? Koliko časa pa ti potuješ, ko greš obiskat sorodnike v drugo mesto?

Merkur je od vseh planetov najbližje Soncu. Ali veš kateri planet je tretji po vrsti?